Вчера в с.Златолист, в двора на храма „Св.Георги“, където е гроба на Преподобна Стойна, се отслужи панихида за последната българска светица, която се споминала на 22 декември 1933 г., на 50 лета от рождението си. Бог е помилвал душата ѝ още приживе, отнема ѝ зрението, но ѝ дава свръхчовешки способности да провижда мислите на околните, да прониква в бъдещето, да съзира онова, което обикновените люде не можем. Стойничка е необикновено същество, необикновена българка, чиято духовна енергия и днес върши чудеса, най-вече лекува и дарува с чеда, онемели деца проговорят, сакати мъже хвърлят патериците…
За съжаление, въпреки предупреждението, че черквата, в която е живяла светицата, се руши, че една от стените се разяжда от дъждовните води, че параклисът е целият в мухъл, напукан и с олющена мазилка, въпреки че заведохме на място специалист, инж. хидрогеолог, който потвърди предупреждението и посочи причината, нещо повече – абсолютно безкористно изработи 25 страници документация, обясни в писмен вид какво трябва да се стори, за да се спаси градежа на Св.Георги, въпреки това, никой не си помръдна кутрето, да спре разпада на сградата. За целта бяха алармирани представители на Неврокопската епархия и на Църковното настоятелство, увериха ни, че Владиката веднага е изпратил, когото трябва, да провери ситуацията, но ремонът така и не започна. Става дума за две седмици работа от двама души, които да подменят плочките край стената, да турят нова изолация и да се спре този теч. Всичко, с работа и материалите, ще струва 3 500 лв.,които щяхне да събем за два дни.
Но е грехота стотинките на десетките хилядите богомолци, които всяка година посещават черквата на светията Георги Победоносец, дарени и осветени от свещиците, да потъват в нечии сметки, а ние като таксидиоти да просим милостиня за Божия дом.
Освен този належащ външен ремонт, стенописите са в окаяно състояние, но това е друга стъпка, която при това туткане и безхаберие, ще стане повод за други битки с дяволските очички на всички онези, от които зависи спасението на храма. Небето гледа и чака, но неговите представители сякаш са слепи и глухи за Него.
Инак се е намерил щедър благодетел, който да плати за новата обшивка на църковния купол и той вече блести отдалеч с медната си ламарина, същият е закупил нова, огромна камина, за отоплението на храма, но всичко това може да се затрие, ако стената рухне. И не се предприемат бързи мерки, за нейната изолация и укрепване. Специалисът хидрогеолог, Бог да дари него и фамилията му със здраве, вече три пъти разтревожен ни звъни, за да пита какво става. И препоръча поне да се метнат найлони, за да отклоняват дъждовната вода.
В крайна сметка черквата е паметник на културата, а се стопанисва от БПЦ.
Още в по-крайна сметка пишете и плачете на расото на хората, които са длъжни да чуят вопъла на Стойна и на всички, който са повярвали в Бога, благодарение на нейните чудеса.
Ето адресите ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНТАКТ Неврокопска св. митрополия, Бул. „Гоце Делчев“ № 1
Гр. Гоце Делчев 2900
Е-мейл: nevrokop@abv.bg
nevrokop.eparhia@gmail.com

Румен Леонидов

Снимка на Румен Леонидов.
Предишна статияНови бразилски стихове от Михаил Кръстанов
Следваща статияБългарска Хорова Капела „Георги Робев“ посрещна празниците с „Магията на Витлеем. Ангелски гласове“