Нова редакция. Прочетено  в сайта LIBERTA.BG 

Интервю на Таня Анастасова 15.09.2020 20:27

Европа е една бална институция. Синята идея се лепна за сивата идея на ГЕРБ и излъчиха едно прасе за евродепутат. Мантрата – „Гласували сме за ГЕРБ, за да не дойдат комунистите“, вече свърши. Искам да защитя десните, някой от тях мои приятели, като Кирчо Маричков, но как да го направя, като те се превърнаха в сектанти?
Борисов разпределя с ДПС под девиза – „Ние управляваме горе, но разпределяме хранилката долу, където един раздава храните. Никой няма сметка от това Европа да храни мутрите. Третият мандат е най-проваленият мандат на Борисов. Мутрите правят каквото искат, част от съда е купен, прокуратурата е избирателна в атаките си. Въобще, върнаха най-лошото от комунизма. Протестът успя. Сега трябва да преодолеем и това, че сме на една фронтова линия със сини, червени, зелени, оранжеви, само да се махне криминалното управление. Ще се делим преди изборите. А най-важното е, че следващото правителство ще знае, че няма да има чакане.“ Това, както и и още много други неща, споделя в интервю за LIBERTA.BG известният публицист.

– Като човек от писателските и издателски среди, който има широк допир до различни артистични съсловия, как си обяснявате колаборацията на последните с управляващите и стоенето им в сянка от народния гняв?

– Както забелязвате, това са повече актьори. Знае се, че председателят на Съюза на артистите е много близък с премиера и, така някакси, си падат по мъжкарство, по пичовщина и ежене. Няма нищо странно в това, защото Бойко преди 11 години беше различен и по присъствие, и по обещание. Жените си падаха по мускулите, мъжете по мачизма, че говори просто и ясно, че не е пеперуда, като някой негови опоненти, а е мъжкар. Дори и аз си мислих, че като цветен човек, дори много цветен, тази суета ще му позволи да изпише името си със златни букви в българската история. Само че се оказа, че нито е толкова смел, нито е толкова дързък, а много зависим.

Така си обяснявам и сега отношението на артистите, на които той обича да помага и да раздава, сякаш негови пари. Но защо Сашо Морфов не каже нещо в негова защита? Преди време той вдигна въстание, макар че бе много самотен и не успя докрая, но той е гений. Просто видя, че повече от двадесет души – интелектуалци, се въртяхме пред Народното събрание, и… нищо. Ние не сме таксиметрови шофьори паркираме колите си пред парламента и да блокираме столицата, а зад нас да е цялата солидарна маса таксиджии.
В този смисъл интелигенция не е фактор в подобни ситуации, но чрез гражданската си позиция и медийното си присъствие може да бъде коректор на всяка власт. За съжаление т отдавна е абдикирала и не е посредника между т.нар. народ и властите. Една част от нея измря, друга остаря и духом обедня, трети предпочитат да не си създават врагове сред читателите, неколцина, чиито романи се издават  в чужбина и дума да не обелват – това са новите комсомолци с пластмасови души. Има и такива, които смятат, че е достатъчно да напишеш  роман и да кажеш всичко вътре, без значение кой ще разбере…
Дори с мои млади приятели театрали се скарахме  публично, защото почнаха да хленчат, че не им дават път в изкуството. И в живота. Ама, кой е длъжен да ви дава тепсия с баница? Къде е гражданското ви чувство за общност, и кой ви е казал, че като сте някак кабинетно талантливи, имате предимство?
Затова от актьорите не очаквам нещо повече. Това са хора, свикнали да говорят чужди мисли, да влизат в чужди кожи. Обичам ги, но не очаквам друго. тези, които застават зад широкия гардероб на Бойко са объркани – казали са им, че ако падне, идват червените и те ще ни върнат в орбитата на Москва, и тези мотиви са достатъчни да се излагат с адвокатските си позиции. Сякаш Бойко не е човек на Кремъл, сякаш той не даде път на сегашния президент, по съвет от Решетников, сякаш задкулисната му вечна финансово-престъпна дружба с Доган и Шиши не е част от планировката на руските служби. Моделът на Доган във външен план е ясен – на думи винаги с НАТО, а в подмолието с руските интереси, същата маскировка я приложиха и у нас – Борисов всеки ден при Меркел и безпримерни клетви за атлантическа вярност, а а пренасочва парите от европейските фодове към бизнеса на мутрите, проруските олигарси, към  бизнес кръговете на сенчестата върхушка на ДПС.

– За актьорите е разбираемо, но по презумпция рокаджиите са бунтари и революционно настроени хора или поне такива ги помним от 90-те, когато всички скачаха и свиреха със сините ленти на челото. Днес се държат като еволюционисти. Плашливи, нахранени, а може би остаряха, като Васко Кръпката и Кирил Маричков?

– Нито са плашливи, нито прехранени, не са и остаряли. Доколкото знам Васко Кръпката не е забранил да се пеят неговите песни. Но предпочита да ги пее сам на бъдещите митинги. Четох интервюто с Кирчо, който казва: “Аз не мога да отида там, на площада, с розови и червени лидери, да бъдат с провалени опозиционери“…

– Смятате ли, че това е демоде мислене и има нова логика на живота ни?

– Това си е тяхно право на мнение. Но като мислене не е само демоде, не е само недалновидно, но е и вредно, според мен. Има няколко причини за него. Първо, всички тези стари пушки са верни приятели на СДС. Това са знакови момчета, останали верни на синята идея. Синята идея, обаче, се лепна за сивата мафия на ГЕРБ и заедно излъчиха едно прасе за евродепутат. Това е. И свърши СДС. Остава духа, тялото го няма. Аз виждам и други хора, които са свързани с ненавист към всичко червено, как стоят встрани. Този номер сега не може да мине. Имам приятели, които починаха – честни, верни, но те ми казваха: „Румба, гласували сме за ГЕРБ, да не дойдат комунистите“.Тази мантра вече свърши. Борисов даде шест министерства на десните. Като чух какво е станало, казах си, че са свършени. Така и стана. Днес са националистите. Но зад гърба им той разпределя с ДПС под девиза – „Ние управляваме горе, но разпределяме хранилката долу, където един раздава храните“. Никой няма сметка от това Европа да храни мутрите. Третият мандат е най-проваленият мандат на Борисов. Говорим за морален провал. Иначе, той играе ту с Русия, ту с Америка, ту с Европа, и почнал като един почти симпатичен човек, си заминава като драматичен, даже трагичен тип.
Искам да защитя десните, някой от тях и мои приятели, като Кирчо Маричков, но как да го направя, като те се превърнаха в сектанти? С комунистите не може!? И ако те дойдат, ясно е че ще си отидат много бързо, защото повече от година, две, те не могат да се задържат на власт. Защо трябва да предпочитаме крими контингента да ни управлява! Искаме предстрочни избори, макар че не си правя илюзии – нищо чудно ГЕРБ ще ги спечели с малко,  но в парламента ще влязат и други партии, ще бъде различно.

За това не бива повече да търпим това издевателство на мутрите, които  правят каквото си искат, когато под тяхна власт е част от съда, а прокуратурата е избирателна в атаките си. Въобще, върнаха най-лошото от комунизма. Не ме интересува дали Радев стои отзад , или Черепа. Да се махат и да вървим на предстрочни избори. Моралът на Възраждането ни изисква това – да освободим България от новите поробители.
Инак атакуваха Божков, поискаха да му заграбят бизнеса, който процъфтява вече 10 години с тяхна полощ, но го подцениха, защото той не е комсомолец като онзи банкер, при който номерът им мина. Божков е престъпник от висока класа, международен играч. Защо не го арестуваха? Защо му позволиха да избяга? Защо не го застиваха да върне милионите? Защото трябваше да му върнат комисионите, а мутрите никога не връщат нищо – гърбавият само в гроба се изправя. Но ще като му посегнаха се разбрах, че той няма да се остави да клатят, защото е част от тяхната мафия, той е бос, не е просто един от тях. Сега това е война. Но и наша война. Защото всички до един са излишни и да вървят на майната си. Те започнаха да  е избиват политически и икономическиг, ударите се връщат.
Ще имат тежки дни, защото мафията ще почне и да стреля. Това не е
спорове за поезия да се дрънкат думи. Не ги предупреждавам, само ги съжалявам.

Твърди се, че предстоящите две седмици са много важни за всичко, което предстои да се случва в България. И тъй като тече вече е 70-ти ден от протестите, как смятате, трябва ли втвърдяване на недоволството /факли и по-агресивен тон на ораторите/, вместо телефони и запалки? Знаем, че евродепутати обърнаха поглед към нашата несрета, а също чуваме, че мирният протест има повече шансове да бъде подкрепен и чут?

– Нека да започнем отзад напред. На Европа аз въобще не се надявам. Там е мухъл до мухъл- една бална и тромава институция. Без да са били в СССР, не знам откъде я измислиха цялата тази огромна администрация. Освен това ние сме съюзници, а на такива тя не се бърка във вътрешните работи. Европа и най-голямата й партия отдавна знае всичко за Борисов и управлението му, но той й дава гласове. В последните години лявото и дясното в Европа си подадоха ръка, но не за добро, а за тяхно добро. Аз съм привърженик на тези правила на тази демокрация, но тези правила не се спазват. Затова са и бунтовете в някои държави.

Дали трябва да се втвърди протестът? На мен не ми хареса да се хвърлят риби и яйца – това са излишни неща и добре, че се прекъсна това безумие. Смениха се и някои лозунги – вика се „Свобода!“, не само „Оставка!“. Всеки играе за себе си и може би тези три центъра трябва да се обединят, но егоцентризмът и там сработва. Пък и няма лидер, който да е обществено признат и харизматичен. Как да ви кажа? Втвърдяването да се бием с полицаите не е добро.

– Не говорим за насилие, а за твърдост на тона, средствата и посланията.

– Има един исторически принцип – не се ли пролее кръв, правителството не пада. Миналият път имаше самозапалвания, преди се биха пияни фенове с полицаи. Сега няма нужда от това. Не искам. Протестът успя. Той показа, че една част от София се събуди. Но е странно защо до сега 200 хиляди не са излезли. Излезат толкова по булевардите и правителството ще падне! Явно и страха, и умората, и деморализацията, и липсата на лидерство си казват думата. Тълпата не може да има послания, може да има лозунги, подсказани от политик. Но не виждам кой от политиците в момента може да се ангажира. Сега трябва да преодолеем и това, че сме на една фронтова линия със сини, червени, зелени, оранжеви, само да се махне криминалното управление. Ще се делим преди изборите. Нека продължат – аз ги подкрепям. А най-важното е, че следващото правителство ще знае, че няма да има чакане. А това правителство ще си иде с камъне и дърве, защото всички, които отидоха на борсата, към януари парите ще са свършили и ще гладуват. Нищо чудно ГЕРБ напълно да изчезне.

– Близък въпрос до Вашата нагласа: Един духовник, в лицето на отец Дионисий, отсрамва църквата вече 70 дни. В същото време Николай Пловдивски и западноевропейският митрополит Антоний бранят Борисов като „оръдие на Бога“, по думи на Антоний. Къде трябва да бъде БПЦ, когато става дума за права и свобода на народа й?

– Искаме църквата да бъде по-обществено ангажирана, каквато е католическата. Църквата в Москва отдавна е станала политическа сила и работи заедно с Путин, а там, където комунизмът нищо не свърши, християнството го замества. При нас е по-различно. Дионисий върши работа на площада, за която нито му се плаща, нито е длъжен.Това, което брат Антоний обяви, е смешно. Всички сме пратеници и деца на Бог. Защо защитава Борисов? Защото Борисов дава на манастири и църкви от излишъка на партийните субсидии, макар че няма право. Те не са за благотворителна цел. И в двата случая няма голяма разлика. Единият се изхвърля с прекалени думи, другият се появява в среди, където няма толкова вярващи хора. Бих ги посъветвал да се предпазват и от едната, и от другата демонстрация. Защото мястото на духовните хора е в църквата и да не повтяряме поп Андрей.

Пишете за духовността и духовните предци от миналото ни, затова Ви питам: има ли днес подкрепа от Небесните сили на светлината в усилията ни за една по-справедлива България?

– …Има. Аз нямам пряк достъп до небесните сили, освен когато се моля. Но когато съм имал лични контакти с хора, които имат паранормални качества, знам, че тези сили нямат право да се намесват. Те могат само да дават помощ индивидуална или национална, но само ако има желание. Питал съм какво стана с русата жена с кристал в окото, което не е измишльотина на Ванга, и която ще постави началото? Отговорът: „Тя е готова, но и да се появи, няма да я разпознаете. Вие не желаете промяна. Живеете в една леха с бурени и не искате светлина. Дори едно цвете да се появи, ще го ликвидирате. За съжаление, във вашето общество преобладава мрак и не желаете промяната.“ Тези бунтове са правилни. /Ако кажа другите неща, ще ме помислят за луд./ Аз вярвам на източника на сто процента. Изборът е наш. Преподобна Стойна е над България. Казва, че има много съкровища, много нефт и злато, но няма да се позволи да се открият, докато вашите мутри управляват. И не само тези. Има много археологически разкопки, предаде една приятелка контактьорка. Някой не бях ги и чувал и това не може да е продукт на самата жена.

– На тази жена и аз вярвам. На сто прецента! И благодаря за интервюто!

Предишна статияНа риболов за сельодка, репортаж от Ники Русев, авторът на „Козидор“
Следваща статияЧарлито от Русе, от Никола Г.Алтънков