14:54 | 30 Юли 2017 г.

Откриха изложба в памет на Стефан Десподов в Националната художествена галерия

Снимка: БГНЕС
г.

Изложбата включва творби на всеизвестния художник от колекцията на ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил, както и от Националната галерия, СГХГ, галерия „Възраждане“ в Пловдив, предаде БГНЕС.

„Познавах Стефан Десподов повече от добре. Бяхме много добри приятели. Той беше уникално съчетание между гений в рисуването, в мисленето, както абстрактното, така и парадоксалното и абсурдното, сподели Румен Леонидов, поет.

„Стефан беше приятел, който бе готов да скочи в огъня за всеки, който обичаше. Никога не повишаваше тон. Страдаше по собствен начин. Имаше чувство за справедливост, защото беше съвестно същество. Голяма загуба е, защото можеше да ни порадва още със своите невероятни попадения и хрумки. Дълго време го смятаха за карикатурист.

Печелеше много награди. Предимно международни. Работеше в различни театри, като даваше лицето на постановките. За мен преди всичко той е художник и то от изключителна величина. Толкова проникновен, толкова неочакван, толкова различен, че при него новаторството се усъвършенстваше до класика.

Всичко, което виждаме днес на изложбата ще се оцени много повече след години, тъй като това е модерността не на XXI век, а на XXII век. В този смисъл ние имаме един българин, един висок дух, който отиде в бъдещето преди то да дойде тук. Ще го запомня с безкрайните вечери, които сме прекарвали заедно. С това, че ми направи няколко портрета без да го моля и ми илюстрира книги. Най-вече с това, че беше толкова изящен в това, което правеше, включително с поведението си, за което можех само с бяла завист да му завиждам. Неговото съвършенство пред нашето само компенсирахме с любов и обич към него“, сподели Румен Леонидов, поет.

Финото чувство за хумор и неподражаемият усет към абсурда свързват Стефан Десподов за дълги години с Народния театър „Иван Вазов“ и Сатиричния театър „Алеко Константинов“.

„Гледайте филма за него. Аз съм пристрастна. Стефан е човек, който много липсва, но не само емоционално, заяви Правда Спасова, съпруга на Стефан Десподов и професор в Национална художествена академия.

„Той липсва, като визия в центъра на София. София е друга без неговите плакати. Много талантлив човек. Човек, който е национално богатство. Оцениха го и швейцарците. Подарих една малка част от плакатите му на Цюрихския музей за дизайн. Те веднага го дигитализираха и в момента ако в този музей се напише името му излиза една дигитална колекция с плакати на Стефан. Тоест, българската култура е в Швейцария на сигурно място“.

Стефан Десподов е сред най-талантливите представители на своето поколение художници. Роден е в Кюстендил. През 1974 г. завършва специалност „Приложна графика“ в Националната художествена академия в класа на проф. Александър Поплилов.

Изявите му в областта на плаката, сатиричната рисунка и илюстрацията датират още от студентските години. Започва артистичния си път като художествен редактор в издателство „Техника“, а по-късно и във в. „Народна култура“. От 1989 г. работи за независимото списание за литература и публицистика „Глас“, алманах „Мост“, „Литературен вестник“ и др. Художник-постановчик е на три анимационни филма. Участва в над 200 изложби в България и чужбина,получава повече от 80 международни и национални награди, издава пет авторски албума.

Предишна статияТоку що научавам, че е отлетял… Ванко Урумов…
Следваща статияПоетът Васил Славов за Покаянието и Панихидите