Снимка: БТА

СОФИЯ,  05.05.2023 12:27
 (БТА)

На страниците на изданието е поместена специална хронология, която проследява творческия път на Константин Павлов, отразен в новинарския поток на БТА през годините. От ранния период на неговото творчество в архива на агенцията не се откриват съобщения за излезлите от печат две негови стихосбирки – „Сатири“ (1960 г.) и „Стихове“ (1965 г.). Но през годините, в които на Павлов му е забранено да публикува и да се занимава с литература, а киното се превръща в поле за изява на таланта му, БТА проследява премиерите на филми по негов сценарий, както и наградите, които те получават на различни фестивали. 

Първият филм по негов сценарий, за който има и публикация в медията, е „Спомен за близначката“. В съобщението от 1976 г. се посочва, че вечерта на 2 септември в столицата се състои премиера на новия български филм, създаден в творческия колектив „Средец“ на Студията за игрални филми. Главните роли в него изпълняват Невена Коканова, Григор Вачков, Емилия Радева, Сотир Майноловски и др.

В хронологията са представени и част от новини, публикувани след промяната на политическия строй в страната, когато БТА проследява новоиздадените поетични книги на Константин Павлов, отличията, които той получава от различни институции, наградите, учредени на негово име, както и следата, която той оставя в българската култура. 

„Докато растях, денонощно разговаряхме за изкуство, литература и поезия. Рядко на битови и по-прозаични теми. Даже и като пораснах, продължихме“, казва Донка Павлова в отговор на въпроса на списание ЛИК дали докато е растяла, са разговаряли с баща й – поета Константин Павлов, за изкуство, литература, поезия и как това е формирало нейния естетически вкус. Пред изданието тя разказва какво е да си дъщеря на един толкова обичан днес, но и в същото време поет с никак нелека съдба, как баща й приема, че тя се насочва професионално към изобразителното изкуство и имало ли е момент, в който литературата й е изглеждала подходящо за нея поприще. 

„Достатъчно е и днес да се прочетат стихотворенията на Константин Павлов, за да се види тяхната подривна сила. Те имат подривна сила спрямо всяка власт, а спрямо една тоталитарна власт мощта им е огромна“, казва в интервю за списание ЛИК литературоведът Михаил Неделчев. Пред изданието той споделя каква според него е връзката между поезията на Павлов и киносценариите му, говори за стихосбирките му и перипетиите около тяхното издаване, както и за различните страхове по времето на тоталитаризма и днес.

В изданието могат за бъдат прочетени още текстове на поета Румен Леонидов, литературоведите Ани Илков и Марианна Георгиева, на журналиста Румяна Таслакова и на фондация „Рефлектор“. 

Списание ЛИК може да бъде купено в пунктовете за вестници и списания в страната. То може да бъде намерено и в сградата на БТА (София, бул. „Цариградско шосе“ №49) на гише „Информация“.

/РБ/

Предишна статияСъс сърп и чук в сърцата, Русия: документи и свидетелства
Следваща статияЕлин Рахнев: романтик, винаги готов да фалира