Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Прозренията на Борис Арнаудов

05.07.2011

„Рицарят на усмивката” издаде най-сетне нова книга

След поредния "Златен кос", между поредния сценарий и отчета за полугодието, се появи и новата книга на Борис Арнаудов "ТЕ т.е. НИЕ". Борис Арнаудов е дългогодишен редактор в редакция "Хумор, сатира и забава" на програма "Христо Ботев" на БНР. В творческата му биография има само две книги, но безброй радиопредавания, театрални представления, участия в "Златния кос" в продължение на няколко десетилетия.

Хуморът на Борис Арнаудов е разбираем и преводим. Преводима е и тъгата по озлочестяването на "капката роса върху мръсната плът на земята". И понеже сме от най-жадните ("На Йори"), подлагаме длани да направим заслон на най-чистата капка. Тя е съхранена в сърцето на "Рицаря на усмивката" Борис Арнаудов, който знае колко е тежко да се пише смешно. Цялото му творчество дава плът на "Салон за класифицирана словесност" в ефира на БНР – защитена територия на художествения вкус, където хуморът и сатирата са непринизена естетическа категория.

В една действителност, граничеща с абсурда, Борис Арнаудов ни разтърсва с простото прозрение, че "трагедията е да си нормален" и ни напомня, че "по пътя към идеала... ровим в гробовете, ровим в душите, ровим в мислите, ровим в биографиите, ровим в джобовете, ровим в боклуците... Търсим нещо чисто и свято".
Прозренията на Арнаудов будят читателя като "златен будилник", задвижван от съвършения механизъм на съвестта. Авторът открива и подлага на дисекция действителността, което не винаги е щадящо, но винаги води до макар и временна духовна хигиена. "Да убиеш присмехулник" сигурно е "най-чистата" работа у нас, но това вече е трудно начинание:

И тъжен, и присмехулен,
Гол и горд, но никога бос,
Лесно раним, често хулен –
В БНР пише Босът на Златния кос.

Новата книга на Борис Арнаудов e издадена със субсидия на Министерството на културата.

Чуйте разговора с Борис Арнаудов, както и интервюто с Румен Леонидов
http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/hristobotev/Shows/Culture/Artefir/Pages/110602_Boris_Arnaudov.aspx

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: