Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Съдбата не е сляпа

16.01.2019

Поетът Иван Здравков за "Покаяние Господне"

 

СЪДБАТА НЕ Е СЛЯПА


Румен ЛЕОНИДОВ написа ПОКАЯНИЕ ГОСПОДНЕ.

Познавахме се от младостта, когато се събирахме в кафенето на „Ангел Кънчев“ 5. Бяхме млади, вдъхновени и пълни с надежди.
После ти се превърна в Румботавър, после стана Радиоглас, защитник на истината, духа и вярата /и продължаваш да си такъв/, а вече написа ПОКАЯНИЕ ГОСПОДНЕ и възлезе в нови поетични пространства.

Онова, което знам за поезията, е, че трябва да е истинна и съкровена и че никой не може да въздаде или отнеме от поета думите, които е съюзил. Поетът преминава през изпитни и катарзиси и е наблюдаван зорко. Няма как да не го знаеш.

Съдбата не е сляпа.

Преди време сънувах един сън с Кавафис – бяхме в нощен бар в Александрия. Той слушаше шума на морето. Питието, което пиеше, имаше пепелен вкус и горчеше – бог го викаше.

Кавафис никога не издава книга, отпечатва свитъци стихове в 50 екземпляра и ги изпраща на приятели. Както ти отпечата ПОКАЯНИЕ ГОСПОДНЕ в символичен тираж. Които притежават тази книга, ще притежават съкровен дар.

...Кавафис плати и излезе от бара, без да види оная тайнствена котка, която го следеше с неподвижни очи. Аз я видях. Възможно да е била Съдбата, не го твърдя, не го отричам. Все едно какво ще се случи, Румботавър, вярвам, че Съдбата се взира в теб и съвсем не е сляпа.
 
Иван Здравков
16.01.19
 
 
 
 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

АПОКАЛИПСИС ХХI

Думи, гласове, свирки