Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Съществува ли Дядо Коледа?

31.12.2018

 

Рубриката „Редакционна и писма на читателите”, вестник “The New York Sun”, от Франсис П. Чърч, 21 септември 1897 г.

 

„С удоволствие отговаряме на изпратеното ни писмо в най-важната наша рубрика, изразявайки в същото време дълбока признателност, че неговият лоялен автор принадлежи към приятелите на вестника ни:

 

         Драги г-н редактор - аз съм на 8 години.

Някои от моите малки приятели казват, че няма Дядо Коледа.

Татко казва "Ако го пише във вестника, значи е така."

Моля Ви, кажете ми истината, има ли Дядо Коледа?

                            Вирджиния О Хенлън

                            Улица 95, Запад, №115

 

„Вирджиния, твоите малки приятели грешат. Те са били повлияни от скептицизма на едно скептично време. Те не вярват в това което не виждат. Те мислят, че не съществува нищо, което те не могат да разберат с малките си мозъци. Всички мозъци, Вирджиния, тези на възрастните или на децата, са малки. В тази огромна наша вселена човекът със своя интелект е една малка буболечка, една мравка, в сравнение с безкрайния свят, който го заобикаля и оценено с необходимата интелигентност за преценка на мощта на истината и знанието.

 

Да, Вирджиния, има Дядо Коледа. Той съществува с такава сигурност както съществуват любовта, щедростта и предаността, и ти самата знаеш, че те съществуват и придават на живота ти върховната красота и възторг. Уви! колко скучен би бил светът, ако нямаше Дядо Коледа! Би бил също толкова скучен както ако няма и Вирджинии. Тогава не бихме имали детската вяра, нито поезията, нито романтиката, която ни е нужна за да можем да понасяме нашето съществуване. Не бихме имали никакво удоволствие освен това което е породено от чувство и гледка. Вечната светлина с която детството изпълва светът би загаснала.

 

„Да не вярваш в Дядо Коледа! Също така може и да не вярваш във феите! Ти може да накараш твоят татко да наеме хора, които да наблюдават във всички комини по света за да зърнат Дядо Коледа, но даже и да не забележиш Дядо Коледа да слиза от комина какво би доказало това? Никой не е видял Дядо Коледа, но това не означава, че той не съществува. Най-реалните неща в света са тези, които нито възрастните нито децата могат да видят. Виждала ли си някога феи, които да танцуват на поляната? Разбира се че не, но това не значи че те не са там. Никой не може да си представи или въобрази всички чудеса на света, които не се виждат и немогат да се видят.

 

„Ти можеш да разпориш бебешката дрънкалка и да видиш кое причинява шумът вътре в нея, обаче съществува завеса, която покрива невидимият свят, която даже най-силният човек, не, даже обединената сила на всички силни мъже които някога са живяли, може да разкъса. Само вяра, въображение, поезия, любов и романтика може да издърпа тази завеса настрани и да съзре и наблюдава величествената божествена  красота и слава зад нея. Истинно ли е всичко това? Ах, Вирджиния, нищо друго в този свят не е толкова действително и трайно.

 

„Нямало Дядо Коледа! Слава Богу, той е жив и ще живее вечно. След хиляда години, не след десет пъти по хиляда години той ще продължава да радва сърцата на малките деца.

 

Честита Коледа и Весела Нова Година!”

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: