Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

В България се усещам гордо

29.11.2018

Две откровени писма от Зоран до Асен Милчев

 

Христос изцерява слепородения, триизмерна дебърска резба

В БЪЛГАРИЯ СЕ УСЕЩАМ ГОРДО!

Предполагах, че материалът ми за Македония, предизвикан от последните политическите събития там и на Западните Балкани, ще предизвика интерес. Но не очаквах да разбуни толкова много читателите. Сред всичките коментари се отличава един – на квартиранта ми отпреди 3-4 години Зоран от Скопие, който работеше в една международна IT фирма и живееше с жена си в наследения от майка ми апартамент, в непосредствена близост до нас. Тук се роди и синчето им Андрей. Споменавам за Зоран в статията ми. Бях го оценил като буден, интелигентен и прозорлив младеж, но с написаното от него като отговор на моя материал той се издигна още повече в очите ми. Освен известен коректив на фактологията, той ми става и съавтор с темата за настоящето съжителство на младите хора от двете страни на границата, които работят заедно в международните компании. Може би бъдещето е точно там – в общите икономически интереси? Разбира се, не само това.

Публикуваните два имейла са с незначителни съкращения, засягащи само твърде лични и битови елементи. Те не са редактирани и са с оригиналния си правопис. Мисля си, че авторът им няма от какво да се срамува – мнозина нашенци не биха се изразили и писали на родния си език толкова добре.

 Асен Милчев

Второто писмо

Здравейте Г-дин Асен,

 

В Македония няма попис на населението от 2001 година. Не знаем колко хора има. Нито колко гласуващи хора. Номерата за референдума Ви са точни, но имаше 37%, щото останалите не са вкъщи а са в Германия, Сащ и къде ли не. Така и в Македония не е имало от 2001 чисти избори, всичко се манипулира. Но, народа които е тук излезе, предимно излезе да гласува за Нато, ЕУ и Северна Македония. 37% са голям номер с които се получават повече от половин парламент ако бяха избори. 

Друго, Преспа не е град а област, която е в Македония, Гърция и Албания, а град в Македония в Преспа е Ресен. Като кажем Преспа винаги мислим на Ресенските села. Този път това беше в село в Гърция, българско разбира се, си говориха там селаните с новинарите без преводач.

Договора от Преспа е добар. Преди 11 години щеше да бъде и по-добар. Но, след 11 години, Груевски унищожи Македония, Македония е бедна и моли силната Гърция и не е възможно да издейства нещо по-добре. В договора се променява името на държавата, от БЮРМ в Северна Македония което е по-достоинствено. Проблема е че народа искаше това име да бъде само за външна употреба а не и за вътрешна. Така сега ще има примерно Електротехнически факултет на Северна Македония итн. Но, за това не е виновен Заев а лошата позиция на Македония наследена от Груевски. Заев е само храбар човек кой смята че проблемите трябва да се решават а не да са затъват. Иначе, ако не знаете, Заев е голем приятел с Българския Културен Клуб , като единствена легална институция на Българите от Македония която непречено съществува с негова подкрепа в неговия град Струмица и които го свързаха с Бойко.

Иначе 8-те пратеници на УДБА-шкото ВМРО- ДПМНЕ, се отделиха и гласуваха че ще гласуват за промяна на конституцията (реалното гласуване ще бъде на скоро), само защото имат процеси за тежки криминали срещу тях. За никакви милиони за поткупуване не става въпрос. Знам че има много спекулации от журналистите, искам да Ви пренеся само истината.

Малко пак вън од темата....Интересно и смешно е като кажеш на македонците че са българи те казват че не говорят като хората от България и казват а ми как е бил примерно Димитар Талев българин, като е роден в Прилеп а Прилеп е в Македония ? Не бре, им казвам, този език сега на който говорите, този - македонския, той е български, еднакво български като той от София и Бургас (щото казват ми че дядовците никога не са им говорили Софиянски а скопски, битолски, охридски итн). Казват, българите ли дойдоха в Крушево за востанието? Не , им казвам ами Никола Карев родум от Македония и останалите от Македония са били по народност българи а не гърци, сърби или турци. 

Като им кажеш, българи или България, те винаги мислат на тези от другата страна на Струма :). И че тези българи им приграбват историята настанала на територията на Македония,македонците  не различават териториялна история от общонародна.

Иначе, прави сте за екомонията и либералноста в Югославия, и аз се сещам хубаво и свободно се живееше. Свободно ако не говориш срещу Тито или за българите, тогава ще си ходиш в лагера. Но свободно мисля либерално. Аз съм така възпитан и моите родители са така. В Македония имаше либерална мисъл и такива журналисти. Простите хора се образуваха. Сега царува невъзпитанието и простотията и вярата в празното , не в религията , а в празното , в баячи, магии и в по-доброто утре което ще дойде е така от небото без действие. За съжаление, кадарните хора заминаха от държавата, хората които четеха и се образуваха. И наистина всичко знаехме за запада, патувахме в Гърция и Германия, Италия итн. Но това са други времена. Времена на младостта на моите родители. Моите родители, които днеска ми е жалко като виждам че за да се справят с дързки хора, дързки лекари и подобно, нужно е да се спуснат на тяхното ниво и с техни думи да им кажат що то те не разбират по културен начин а само по пряк и дързък начин.

Иначе на албанските знамена ние вече отдавна не се вълнуваме толкова. Македония , и още три държави в Европа, като Босна, Белгия , Швайцария, можеби и Естония, не знам, имат голямо инородно малцинство. И тези държави няма как а да не се уреждат по либерални ценности с всички права. Друго са държави в които над 90% са родни и те са национални държави. И Македония беше национална, но Албанците станаха 25%. Ако има нов попис, май ще испаднат по-малко, ще видим. При такова положение, те имат права да изтъкват техното знаме в техните общини. Проблема е че те не искаха да направят ново техно знаме, примерно модификация от албанското а инсистираха да вземат това от Република Албания и след много разправии, ние им пуснахме.Ние отдавна вече не гледаме че това е териториялна претенция и че ще вземат част от Македония. Това е сърбска теза. Албанците са бедни като и нас, много от тях са вече вън държавата като и нас, много от тях са уморни вече от национализам, искат само да живеят мирно и европейски. И добре живеем с тях. Те не са толкова криминални като братята им от Албания и Косово. Често насила ги правят да се дигат. Македонските албанци са по-мирни. Тие помогнаха много да се свали Груевски, без тях беше невъзможно да го свалим, щото нашия либерален народ си замина от държавата. Днеска имате по медиите много повече интелектуални и образувани Албанци срещу прости Македонци. И многу "патриоти: Албанци които говорят за подобраване на процесите в Македония и за общ живот. Много хора си живеят с тях като приятели. Е сега, на всеки е правото да си помисли дали са честни в намеренията или не, ама в голяма част са честни. За това, искам да кажа че тая теза че Албанците са неприятели на Македония и само Сърбите могат да не спасят от тях е стара и сърбска, и от години, бих казал од повече от 20 години вече не е реалистична , но всеоще се експлоатира тази теза в много земи, а следствено и в България, не знаейки за новите процеси. Поне, студентите заедно ни учат на университетите и заедно правеха революция срещу Груевски. На референдума, истината е че изненадващо малко Албанци излязоха, а по медиите казваха че всички са ЗА. Причината е че не са тука, а живеят по Европа.Само като има избори, техните партии ако на тях нещо им дължат в живота си, ги накарават като овце, плащат им авиобилети за да дойдат и гласуват, но за референдума техните партии нямаха такъв личен интерес. Мисля че разбирате, работите са по-сложни в Македония спрямо като изглеждат :) . Иначе , забранено е в Македония, да се казва вече думата шиптар отдавна :), и на нас вече ни е странна да я използваме.

Иначе дебарските майстори са мой род, роднини и за тях живот и здраве да говорим на живо имам много да кажа :). Аз съм мияк и съществува преданието че са дошли от долината на Солун.

Подкрепям всичко което пишете за езика, всичко е точно. Също така, и най-големите македонисти нямат съмнение че най-близък език е българския, не искайки да го признаят за един и същт. Но, вижте, много години са минали, многу нови думи има и в двата езика и вече се отдалечават и затова много млади македонци и българи бях сведок че не могат да се разберат. 

Албанците се сега щастливи че по гражданство ще бъдат северномакедонци а не македонци. 

Да, договора от Преспа в часта на езика , идентитета, народа поткрепя македонизма. Мене ми е ясно защо така стана. Щото мнозинството от днешните македонци са македонисти и нямаше да се прихване друг договор. Но, също така мисля че България и Гърция, като правителства, разбраха че македонизмот в Македония, не може да се изкорени през една нощ, щото е създаван повече от 100 години, и за това, според мене, го оставиха за сега да върви така, а следствено през процесите, особено през процесите на прочистване на македонизма от учебниците , за което Македония взе задача с договора от Преспа но и с договора с България, лека полека да се дойде до истината. Това Заев го знае , и затова с Бойко и Ципрас го направиха внимателно, те са опитни политици. 

Иначе, ясно стои че има Северна, Южна и Источна Македония, и това вече не е проблем.

Трябва да имаме предвид че това са политически договори, не винаги съответсващи на историческата истина, а с цел конселзуално решаване на актуелни въпроси. Но, с договорите е дадено добро основание според мен, за бъдещето и мира между тези три държави. Заев се нуждае когато е в Македония да говори едно а в България друго. Това е нужно и незбежно, знаейки какво си мислят македонците за себе си и собствената история. И не трябва да му се замери, щото той не иска така, а се нуждае да прави така. Той не е македонист. Но, той е политик. За разлика от Груевски, който открито говореше с омраза към България.

Звездата от Вергина е чисто гърцки символ. Не е на официялното знаме още от 1992 , но УДБА-ВМРО-ДПМНЕ редовно го ползват на улица за да провокират Гърците и да ходат в прилог на Сърбите да стоим в място.

Ангел Димитров е доволен от срещите с Македонците, щото в комисията е един от нашите най-добри професори юристи, твореца на македонската конституция и голем интелектуалец, Любомир Фрчковски, внук или правнук на Макарий Фрчковски, човек които много добре си знае българските корени и за това съм оптимист. 

Усещам любовта към Македония и обединението на народа във Вашата статия и споделявам същите чувства от моя страна. Много често мисля по темата за обединението, но и често се разочаровам като видя длъбоките корени на македонизма в Македония и на русофилството в България което кара българите да се подиграват с братята на запад и да ги унижават от позиция на по-голям брат. Нужно е македонците с гордост да си прихванат българската история и корените, а нужно е и младите българи да научат нещо повече какво се променило в Македония в последните 100 години вместо да идват със своите очаквания в Македония и след това да се шокират и разочароват. Само с тези подход, народа ще се сближи, с любов и разбиране , особено с разбиране че всичко което е различно между нас е резултат на трагедии и пропаганди от чужденци и домашни необразувани хора.

Много съм радосен че съм Ви оставил впечатление че имам изключителен политически усет. Аз бих казал обществен. Умея да гледам обществените процеси правилно и прогресивно бих казал, не съвсем либерално, либералното не винаги е добре, а прогресивно бих казал, за напредък на народа. Тъжен съм че в Македония нямам с кого ей така да споделям по-голяма разправа по важни теми. Едва ли да има някой. В България между младите също, всеки бърза и няма търпение да чете или слуша повече от три минути. Това си го направи интернета и фейсбука. Но, генерациите като Вас и моите родители всеоще знаят че най-важно е да се направи анализа на важните неща.

Аз съм казал на жена ми, и пак ще кажа. Не знам къде ще ме одведе живота, дали пак отново в София ,па след това може би в Германия, Швеция, не знам. Живота ме води да решавам личните и семейните проблеми първо, да направя най-добри възможни условия за децата първо, не материялно, а ми условия за да стане здрав, образуван човек, човек които ще живее в истината, а не в лъжи, магии, македонистички измислици, цигари, алкохол и други илюзии. Но, след това, както не веднъж съм казал на жена ми, аз ще се върна да си живея в България защото там припадам, там ми остана сърцето и там се усещам дома, в което всичко ми е автентично.

Друго...България е държава за разлика от Македония, Македония не функционира. А народа е станал злобен и прост до той степен да ти омърсне да кажеш че си от Македония, да се срамиш.  В България се усещам гордо. Гордея се на народа и постижението, културата, правеца по които ходи и се развива. Не вярвам че един ден Македония ще се изчисти съвсем от лъжите и простотията и ще ми стане мерак да живея в нея. Лъжите не само по националния въпрос а и по всички въпроси , дори и по тях за ежедневните работи. 

Това за което съм оптимист е мисля че в следващите 10 години учебниците в Македония ще получат истинската посока. Може би ще има и по-голяма културна обмяна с България, в смисъл и от популярната култура, да започнат концерти на певци и певици итн, но чисто се съмнявам , щото първо трябва да се изтиснат Сърбите които държат 95% от пазара. Популярната култура много по-бързо може да промени нещата отколкото останалата култура за която трябва напор на простото население да чете.

Ако това се направи, възможно е да започне обединение. 

Това което първо правят за обединението са компаниите. Винаги економията е по-брза, но е подземна и невидима. Фирмите в които работят българи от двете страни на Струма , имаат затруднения как да менаджират отношенията между служителите и често има и конфликти, защото мениджмента не знае какъв подход да направи и се намира в ситуация в която не знаел че някога ще се появи. Най-често са шокирани и компанията губи. Аз сега съм в една друга компания, британска, ама и те имат клон в София. И пак подобни проблеми. Аз ги уча какъв подход да вземат и този път има успех, щото този мениджмент има слух и ползва моя опит. Всички са сега задоволни, и си работим като братя.

 Много поздрави, още веднъж много добра статия, продължете така и пускайте да четем!

 Зоран.

  

Първото писмо

 Здравейте Г-дин Асен,

Прочетох статията Ви и много уважавам Вашия интерес и мнение по темата Македония. 

За съжаление днеска живота во Македония не изглежда добре, и това е пряка последица на 11-годишния режим на Груевски, за това няма съмнение. Последиците търпим всички, и като и знаех отдавна, няма да се оправят толкова бързо а някои работи са променени за винаги за съжаление. Новото правителство е европейско, приятелски ориентирано към България и Гърция и за първи път правителство което няма вързки със сърбската УДБА, тук я има за неприятел. Ето тъкмо тази УДБА му овъзможи сега на Груевски да побегне от Македония и с милиярдите си да се насели в Унгария. Путин, гърцката десница, сърбската УДБА и источноевропейската мафия със вързки в Унгария и Чехия, даваха милиони и милиярди на Груевски 11 години да държи Македония подалече от ЕУ и Нато, защото так им отговаря на всички освен на Македония и България. С тези милиони, Груевски правеше пропаганда. След това той покраде народните пари, около 10 милиярди евро и изнесе ги сега с бегството си в Будапеща, щото трябва да ги върне на Путин и компания, откато вече им пропадна проекта за Македония. В Унгария и Чехия , Груевски и братовчед му Миялков имат и собствени бизнеси с жилищни комплекси заедно с мафиоти от тези земи. Сърбия не искаше Македония да е по-напредна от Сърбия и да върви по-брзо към ЕУ, щото щеше да стане бунт между Сърбите и щеше да свалят УДБА, щото те си опростиха че Словения и Хърватия са по-напред от тях но не можат да си простят една Македония да бъде пред тях. Путин не позволява Нато да се проширява и той открито е финансирал гърцката десница и Груевски по този въпрос, което се откри преди месеци, за да спират Македония в процесите. Всеоще в Македния има тези русофилски елементи които всекидневно протестират и правят проблеми, със снимки на Великия Александър итн, за да продължат с пропагандата на Груевски.

Така сега той Груевски в Македония остави пустош, остави я без пари , остави една нефункционираща държава с бягащо население а последствията от тези пропаганди остават, а те са злоба и омраза между населението, голяма некултура итн. В една нефункционираща държава като Македония останаха само некадарници които само ти създават работа. Затова ние като младо семейство, нямаме време за нищо, само тичаме по задачи а никако да ги завършиме. Примерно, дали е бил майстор за колата, или служебно лице в администрацията или лекар всички грешат, прават грешки, нищо не става от първи път а едва от 3-ти път. Трафика е ужасен, много часове се губят през деня, а също така Скопие е първ в Европа по замърсяване на въздуха а много често е в първите десет в света, от които всички имаме здравни проблеми. Здравеопазването и образованието са унищожени. Новото правителство не знае от къде да започне. Проблеми на всички страни. Те първо се ориентираха кон едрите проблеми. Аз отдавна знаех че голяма част от процесите са неповратни и не може да се оправят, а други проблеми тежко да се оправят. Имено, за тези 11 години, Груевски със своята мафия, си строеха в Скопие както си искаха и затвориха града да няма циркулация на въздух. Също така, заради лошата икономическа ситуация в другите градове, половин Македония се пресели в Скопие. Спаса за въздуха за Скопие е метро и гасификация, но пари за това може само от Европа , а тези фондове за нас се още далече. Гасификация, защото голяма част от населението в Скопие се грее през зимата на дърва, нефт и др. и замърсява въздуха. Ние не сме доволни от новото правителство че е бавно, но друг изход няма, бюджета е празен, пари от Европа няма да има още дълго време, но поне сме на правия път.

Нещата са се променили докато сме били в България. Пропагандата на Груевски раздели народа. Ние като се върнахме , половина роднини и приятели не искат да подържат контакти с нас защото сме срещу Груевски , претставете си Ви моля. До къде е отишло това. Ние също не искаме да подържаме контакт с хора като тях , заради ценностите кои ние уважаваме. Ценностите които те уважават са: те подържват убиствата на новинари които Груевски направи, убиства на деца които неговите направиха на хора в трафика а не отговаряха за това, подържават че той на сила купи през бурзата 70% проценти от македонската економия, най-големите компании и заводи са всеоще негови, подържват Русия , мразят ЕУ, и за всяка трагедия си имат някакъв релативизиращ отговор с които подържат Груевски. Ние не можем да живеем с хора които подържат такива "ценности". А да не говоря за културата в трафика, между колегите, като всеки се намеса че неговото е правото, че няма солидарност и хуманост и внимание за другия.

Общ ужас е станало, и затова ние пак сериозно сме на мнение да, този път за постоянно, напуснеме тази държава която и като един ден се оправи, народа няма да се оправи, освен ако не почне правителството някаква контрапропаганда която дано да има ефект, започвайки от основното възпитание. Кратко казано, народа си беше и така невъзпитан, ама Груевски това го направи до епски размери сега. 

Чета от ново статията Ви и се радвам. За мене е отдавна на ясно, че в Македония до началото на 20-тия век всичко е българско а в 20-тия век започват елементи на македонска отделност които или са от влияние на пропагандите или са от някакви караници между македонските българи и тези от България. И блиски приятели с които си говоря, и които са хора които четат и знаят, се съгласни с мен. Не само съзнанието за корените, а и желанието да живея живот в истина , ми поткрепят чувството на Българин винаги, и ми правят да се радвам всеки път на успесите на България и Българите на всяко поле. Македония фактически се отдели от ръцете на Сърбия, сега в 2017, а не 1991. И всеоще Сърбия има културно влияние кое трудно ще се изкорени през годините. Мнозинската част на населението за съжаление все още ще ти изкопа очите ако им кажеш истината че са българи и ще те изключи от контакти. Некултурата не им дава нито смирено да разговарят с теб за фактите. Но, радва ме че започва през медиите и между новите политици да провеява тази идея за истината за българщината в Македония. Ще бъде дълъг и мъчен процес, много хора които ще започват да говорят истината ще бъдат унищожение, но вярвам с поткрепа на България може да стане. България трябва също така да се търгне от русофилските елементи които не разделяват, и трябва да разбере че трябва внимателно с македонците щото се вълнуват като им кажеш че са българи. Трябва един внимателен подход за сами да си схванат, а не вицове за Македонци и такива нещо. Но, поголемия проблем си го има в Македония, България и така е направила много за Македония до сега, особено тези години.

 

Поздрави,

 Зоран

 

 

Слепородените и Христос не може да ги изцери

 

 Поводът за тези две писма можете да прочетете тук 
Още по темата и
тук

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

АПОКАЛИПСИС ХХI

Думи, гласове, свирки