Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Световноизвестен руски учен, без имперски комплекси

11.03.2018 1

Дмитрий Сергеевич Лихачов ( 1906- 1999) e  изследовател на средновековната руска литература, изобразително изкуство, история и фолклор. Обект на негови проучвания са и византийската и славянска литература и изкуство. Изследванията му засягат и старобългарската литература и изкуство, в частност делото на Кирил и Методий, Търновската книжовна школа и нейното влияние върху руската литература, което той определя като „Второ южнославянско влияние“.

 АКАДЕМИК  ДМИТРИЙ ЛИХАЧОВ  ЗА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА – КИРИЛИЦАТА,
ЗА ПОКРЪСТВАНЕТО НА РУСИЯ И ЗА ПРИНОСА НА БЪЛГАРИЯ 
КЪМ РУСИЯ, ИЗТОЧНИТЕ СЛАВЯНИ И РУМЪНИЯ

 Руснаците и досега затаяват ролята и значението на българите в тяхното покръстване и създаване на литературата им, опитаха се да присвоят и Кирилицата като своя азбука. Да порусят и “княжната от Плиска”, внучката на нашия княз Борис Покръстителя и племенница на цар Симеон Елена (Олена, Олга), съпруга на варяжкия княз Игор, положил основите на Киевската Рус. След ранната му смърт “българинята” 40 години е управлявала младото княжество с желязна ръка, с камшик е вкарвала в реката мужиците, за да бъдат покръстени. (Французите са я наричали ”Regia Rigorum – кралица на Русия). Олга е имала големи заслуги в началното покръстване на русите, заради което е канонизирана за първа тяхна светица. В студения север тя е основала градовете - крепости на православието Псков (Плисков), Переяславл (Преслав) и Рилск, на името на нашия светец и всенароден покровител Йоан Рилски.

Руският академик Дмитрий Лихачов обаче е знаел как точно стоят нещата и пише:

“Ние в Русия изпитваме чувство на голяма благодарност към България за своя литературен език, за началото на руската литература и за ония забележителни идеи, които са били провъзгласени през Симеоновия век – общочовешките идеи… Църковнославянският език, пренесен в Русия от България не само чрез книгите, но и устно – чрез богослужението, веднага става в Русия своеобразен индикатор на духовните ценности. България даде на източните славяни висшия слой на езика, полюса на духовността, който извънредно обогатява езика, който дава на езиците на източните славяни нравствена сила - способността да се възвисява мисълта, понятията, представите, емоциите.”

И още от него:

“Вие (българите) сте най-древната от съществуващите днес културни нации, и то не само в Европа, но и в света. Миналото погълна античността, древния Рим, Гърция и т. н., но България остана като голяма отломка. И затова трябва да я съхраним, та днешна България да не бъде само последна отломка от миналото, но и първа от бъдещето – първата култура, която ще прекрачи в третото хилядолетие и ще понесе културата към бъдещето…”

Подбор Огнян Стамболиев

 

КОМЕНТАРИ

Анонимен  12.03.2018 06:21 | #1

Миналото погълна античността‚ древния Рим‚ Гърция и т. н.‚ но България остана като голяма отломка. И затова трябва да я съхраним‚ та днешна България да не бъде само последна отломка от миналото‚ но и първа от бъдещето – първата култура‚ която ще прекрачи в третото хилядолетие и ще понесе културата към бъдещето…”

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: