Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ЕДНА БЪЛГАРКА ПИШЕ ДО РУСКИЯ ПАТРИАРХ

11.03.2018 11

До Негово Светейшество Кирил Патриарх Московский и всея Руси

 

             Ваше Светейшество,

              Като българка искам да изкажа възмущението и обидата си от Вашата реч. Произхождам от православно българско семейство, като чичо ми и дядо ми бяха свещеници. Бидейки поканен като гост на честването на 140 годишнината от Освобождението на България от турско иго, Вие си позволихте да прекрачите прага и въпреки, че бяхте поканен в качеството си на духовен водач, превърнахте визитата си в политическа пропаганда.

            Смея да Ви напомня, че БПЦ бидейки автокефална, а Българската държава – независима, нямате право, нито като духовен водач, нито като политик, да поучавате, определяте, критикувате и налагате позиция на нашия народ! С речта си Вие престъпихте всякакъв дипломатически протокол, като лично обидихте президента на държавата ни и целият български народ като си позволихте да ни вменявате чувство за вина, че благодарим не само на Русия, но и на всяка друга нация, чиито войници са оставили костите си на Българска земя!

            С вашият призив за благодарност към Русия Вие осквернихте националният ни празник като отрекохте нашият собствен принос в борбата ни за църковна независимост и принизихте дейността на българските революционери и героизма на българските опълченци! И след като Вие в речта си заявихте: „Ние сме за историческата истина, ние я завоювахме със своята кръв“, нека си кажем истината! Вярвайки, че говоря от името на стотици хиляди българи, искам да заявя, че ние като народ отказваме да вярваме на митовете на Руската пропаганда. Подтикнати от апела Ви, в търсене на историческата истина, нека се върнем назад в историята. Тя е пълна с примери, които доказват, че истинската цел на вашата държава винаги е била да завладява, подчинява, експлоатира и унищожава.

            Благодарността се заслужава, Ваше Светейшество, не се изисква. Русия не е Бог, че да и благодарим, за съществуването си. Главната стратегическа цел на Русия е да завладее Босфора и Дарданелите и да превърне България в Задунайска Губерния. Вашите войници са дошли като завоеватели и умират за императора и родината си, а не за освобождението на нашия народ!

            Как да сме Ви благодарни, когато всичките Ви действия доказват обратното? Руските официални органи и Руските дипломати не употребяват думата България. В манифеста от 12/24.04.1877 г. на император Александър II, с който се обявява войната на Османската империя, името България не се споменава, а ние вместо „българи“ сме наречени „християни“ и „верноподаници“. Защо в договора от Сан Стефано не се споменава България, а сме принизени до „Балканска област“? Това може да се прочете в архивите на руския окупационен фонд. Защо криете Санстефанския договор? В нашите архиви се съхранява само копие. Оригиналът е във вашите архиви, до които не е разрешен достъпът на български историци. Вашата църква обявява Българската църква за незаконна през 1872 г. Нима българските владици заточени като „бунтовници”, по искане на Русия, са ваши братя? Нима и този акт е продиктуван от желанието Ви за свободна и независима България?

            Схизмата на руската църква против нашата е наложена през 1872 г. и отменена едва през 1945 г. Граф Игнатиев, на който от благодарност кръщаваме булеварди и издигаме паметници, ни нарича „суров материал, без достатъчно кадри за образуване на самостоятелно княжество“. Защо на подписването на Сан Стефанския договор не са допуснати българи, които да изкажат своето мнение.? Българи, които да представляват народа ни, чиято държава се възстановява с подписването на този договор? И като израз на вашата безгранична любов, оценявате жертвите и разноските по нашето „освобождение“ ги включвате като кръчмарска сметка в чл. 8 на временния Сан Стефански договор и в чл. 22 на Берлинския договор.

            Ваше Светейшество, как да повярваме, че загрижена за православните българи, Русия идва да ни „освободи“, когато броени години преди тази война в собствената Ви държава православните крепостни селяни са се продавали като добитък. Как да Ви вярваме, че милеете за българските деца взети като кръвен данък за еничари, когато цената на четири годишно крепостно момче в Русия е 5 рубли, на едногодишно 50 копейки, а цената на една крава е 2 рубли. В своя трактат М. Грибовски доктор по право изтъква, че изпращането на малки деца в робство било проява на мъдрост от страна на техните майки, давало им възможност да укрепнат физически и да се развият умствено, предпазвайки ги от неразумни постъпки. И тези хора са се загрижили за нас?

            Вие не искате просто благодарност. Вие искате „вечна“ благодарност, под формата на зависимост, покорство и слугинаж. И за това като гражданин на света искам да благодаря на Русия за нашето освобождение, за освобождението на Финландия, Литва, Латвия и Естония. За пакта Молотов-Рибентроп и освобождението на Полша. За наглостта Ви да сключите договор с нацистка Германия и да започнете война за подялбата на Европа, но като Ви излязоха криви сметките се превърнахте в „освободители“. Искам да Ви благодаря за Народния съд, Берлинската Стена и Пражката Пролет. Ако съм пропуснала нещо, моля да ме извините!

            Вашата арогантна реч е демонстрация на имперската руска политика, на желанието Ви за доминация и явна демонстрация на липсата Ви на респект към България. Не виждам никаква разлика между вашето поведение и това на Никита Хрушчов. Явно само преклонната Ви възраст и факта, че трудно се навеждате Ви възпряха да си свалите обувката и да тропнете с нея по масата.

            Вие като водач на Руската Православна Църква трябва да сте ни благодарен, че сме простили на църквата Ви за отношението и към България и че сме Ви поканили като гост на такава светла за нацията ни дата! Всеки път, когато се кръстите си спомнете на коя държава дължите религията си! Когато застанете на амвона, четейки евангелието на старобългарски език, на Кирилицата, която ние сме ви дали, се замислете, Вие които сте държава от едва 300 години и пишете с нашите букви, и прославяте Бог на нашия език,

 

КОИ СТЕ ВИЕ ДА ИСКАТЕ ДА ВИ БЛАГОДАРИ НАШАТА 1300 годишна държава, която Ви е дала всичко това !?

Биляна Амбарева

КОМЕНТАРИ

Анонимен  17.03.2018 06:01 | #11

До анонимен 9: Пука ти на тебе‚ курвr[е‚ за индийци и индианци. Руснаците са тор за човечеството‚ нищо повече.

Анонимен  16.03.2018 13:26 | #10

Това е нова провокация на противния Путин - изпрати този патриарх- милиардер и агент на КГБ под името ”Михайлов”‚ за да ни провокира отново. Путин е гаден‚ двуличен нагъл тиранин. Той е против нас‚ флиртува с турците‚ подкрепя сърбите‚ а нас ни презира. Вижте само лицето му - не е нормално човешко лице‚ а на извънземен‚ отвратителен е!!!!

Анонимен  16.03.2018 08:17 | #9

Към #8 Ама разбира се‚ те са абсолютно виновните за геноцида над индийците и индианците‚ трябва да се вземат мерки. И не само‚ от 223 военни конфликта в света са подпалили само два тия мерзавци‚ накажи ги‚ изтрий ги от лицето на земята.

Анонимен  15.03.2018 22:27 | #8

Русия е международен хулиган рецидивист и трябва да се затрие незабавно от лицето на земята.

Анонимен  15.03.2018 11:04 | #7

Интересно ми е‚ ако тези събития не се бяха случили ‚ днес името ви нямаше ли да бъде Амбарооглу‚ щяхте ли да носите модни дрехи със забрадка или простите шалвари с престилка и отново забрадка? Госпожата‚ удобно е забравила‚че крушката си има опашка и както всички журналя‚ списвачи и подлоги в територията България‚ е извадила нещо от контекста ‚ възбуждайки духовете на тези‚ които четат съмнителни сайтове. Лошото е ‚че няма да получа отговор и ако вляза в една директна дискусия с нея ‚ не съм сигурен дали няма да се наака след около 5-6 минути‚ ако не ме прекъсва. Овчемасата винаги гледа в черно и бяло‚ точно както авторката на статията. Само 5% от разумните хора биха отбележили ВСИЧКИ обстоятелства свързани с тези събития. И не трябва ли да се замислим какви сме ние българите‚ щом оставихме Левски с две заптиета да го заведат на смърт ? И какви сме българите‚ щом като тия момчета са се молили из цялата България и са събирали изключително малко помощи за освобождението ни от извергите. Естествено‚че русите ще гледат единствено и само своите интереси‚ който си мисли друго е откровен глупак. Но не го ли правят и всички останали??? А кой гледа българските интереси - има ли някой да ми отговори разумно на този въпрос ???? Не видях госпожа Амбарооглу да е написала една яростна статия за изказванията на американските посланици например‚ които изказвания са против българщината‚ откровени глупости‚ простотии и безумия. Но тя не си е направила труда. А сега се запитайте защо ??? Запитайте се защо този сайт е публикувал писмото и?

Анонимен  13.03.2018 12:13 | #6

До анонимен 2:всъщнст вие говорите за третата българска държава. А защо забравяте първите две?

Анонимен  12.03.2018 21:35 | #5

Мария Грънчарова.Как така‚етносът ни бил по- стар‚ аБългарската държава била само на140 години? Защо прескачате Волжка България- житницата на Царска Русия‚ цар Борис. Цар Симеон и Златният Век- до цар иван Шишман?И борбата на българската Църква по време на турското и византийското робство до1872 г.?

Анонимен  12.03.2018 16:56 | #4

Текстът е емоционален‚ откровен и искрен. Но това не стига да е моята истина. С фактите е по-просто‚ те са отражения в кривите огледала на приказните истории.(Има много истории‚ както има и много галактики.) Едно е безспорно: по пътя си към Босфора‚ севернякът е издухал османите оттук. Какво е мислил вятърът‚ можем само да си разказваме. Ето какво разказва една приказка за това: ”Беден момък‚ /о/свободен майстор на каруци‚ се оженил за работлива мома и всички му завиждали. Народила им се челяд‚ но тя не била много за завиждане ... Приказката е с отворен край‚ та да има място за всякакви предположения. Едно от всички тях се чуди кой да запуши дупката.

Анонимен  12.03.2018 00:52 | #3

Моите адмирации към автора на това разобличаващо обръщение на г-жа Амбарева! Искам само нещо да добавя към ето този текст: ”...като Ви излязоха криви сметките се превърнахте в „освободители“.” Правя само уточнение за термина ”освободители”‚ същността на който се знае не от много хора: след ”вероломното” германско (около 150 дивизии) нахлуване в СССР на 22 юни 1941г.‚ по всички фронтове от Балтийско до Черно море съветските войски ( около 300 дивизии ) масово са дезертирали и отстъпвали‚ като до септември е била разбита и пленена професионалната 5 милионна армия на Сталин‚ а 80% от военните индустриални центрове са били унищожени или завладени от вермахта. Въпрос на време е било‚ вероятно до края на годината‚ германските войски да влязат в Москва и да окупират почти цялата европейска територия на СССР. Да‚ може би Хитлер щял да приема през следващата година парада на своите войски от мавзолея на Ленин‚ но тук му попречили американците. Американският президент Рузвелт е бил предвидлив или се е уплашил от нарастващата мощ на Германия‚ затова не се поколебал да вземе решение на кого от двамата счепкали се един в друг бандита да окаже помощ. Затова и прокарал закона ”Ленд-лиз”‚ съгласно който на СССР е била гласувана материална и логистична военна помощ на стойност 11 милиарда долара‚ състояща се в изработка и доставка на: оръжейни припаси от всякакъв тип‚ самолети‚ кораби‚ локомотиви и вагони‚ камиони и джипове‚ горива и нефтопродукти‚ заводи‚ алуминий за самолетната промишленост‚ каучук‚ радиостанции‚ болници‚ облекло и храни и пр. продукти . И тази помощ тръгнала към територията на СССР още през есента на 1941г. по въздух и море‚ независимо от транспортните загуби‚ причинени от авиацията и подводния флот на Германия. Ако тази помощ не е била доставена на време‚ руснаците нямало да имат ресурси за преместване и възобновяване на своите военни заводи и промишленост към и зад Урал‚ нито за обличане и изхранване на своите войски. И още нещо - през 1942г. съветския народ щял да бъде обречен на суров глад‚ защото от пролетта на 1941г. е започнала тоталната мобилизация на мъжете от градове и села по цялата страна‚ при което селското стопанство е било напълно изоставено‚ както и прибирането на реколтата през лятото на 41-ва. Сталин нямало да може да изхрани даже и многомилионните си войски си от 2-ри ешелон‚ след загубата на 1-ви ешелон‚ защото той и неговият генерален щаб са разчели техните ”победоносни” войски да завладеят западните заможни и богати държави и на техен гръб да просъществуват. Така благодарение на ”презрените” янки‚ руснаците успели да се изправят на крака и да нахлуят в Европа като ”освободители”‚ а след това да шпионират‚ крадат и влачат към Русия каквото можали да докопат - заводи‚ технологии‚ скъпоценности‚ произведения на изкуството‚ архиви ...

Анонимен  12.03.2018 00:40 | #2

Много харесах текста‚ но последните две изречение напълно развалят доброто впечатление. Руската държава не съществува от 300 години‚ а най-малкото от 450‚ и то като империя. Тази фактологична неточно поставя под съмнение и всичко останало в текста. На свой ред‚ тезата‚ че нашата държава е на 1300 години е просто плод на националистка историография. Реално нашата държава е на 140 години (разбира се‚ българският етнос е доста по-стар). Между нея и дете средновековни държани със същото име и частично същата територия няма държавен континуитет. Още повече‚ че средновековните държави не са били национални държави. Ако махнете последните две изречения‚ които звучат фактологично неверно и комплексарски‚ текстът е много силен.

Анонимен  11.03.2018 22:47 | #1

Госпожо Амбарева‚подписвам се с ум и разум под напсаното от вас! Чест Ви прави гневът и реакцията Ви! Без да сте споменали гибелта на Волжска България‚шмекерската политика на Княз Светослав‚варварщината на русите при превземането на българските градове и еничерските изселвания на видински българи в Бесарабия ‚пак от руснаци‚писмото ви има силата на Правдата.Панславизма‚Коминтерна и износа на революции са в Кетехизиса и на Руската църква! Чингизхановското се е примесило с Имперски ‚през комунистически‚до олигархични идеи за Доминация! На загинал чужд войн‚винаги бих се поклонил‚на Император-НЕ!

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: