Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Какво ще се случи

26.02.2018 | автор:  Дъглас Мъри

Финалната част от книгата "Странната смърт на Европа"

 Какво ще се случи 


Заслужава си да обмислим, предвид настоящото поведение на политиците в Европа и нагласите на населението, какви би- ха били по-вероятните сценарии от този, който бе представен в края на предишната глава. Например, вместо да се осъществи мащабен политически обрат, вероятно събитията и опасенията на гласоподавателите, свързани с тях, ще продължат и през следващите десетилетия.

Политиците рядко си признават, че това, което са направили през десетилетията на масова миграция, е не- простимо. Няма никакви доказателства, че смятат да ревизират политиката си. Но съществуват много доказателства, че нямат желание да го направят. Събитията от 2015 г. насам просто са ускорили процеса, който отдавна е бил в ход. Колкото по-дълго се задържа всеки нов мигрант, дошъл в За- падна Европа, толкова по-трудно е да се изгони, а и повечето от нас не искат да ги гонят. Но с всеки новопристигнал балансът на бъдещите европейски нагласи се променя. Пристигащите с деца, които ще запомнят корените си, ще са по-склонни от останалата част от населението да се противопоставят на бъдещи големи рестрикции на имиграцията.

В условията на нарастващ брой хора с имигрантски произход, ще бъде по-малко вероятно да подкрепят политическа партия, която предлага ограничения на имиграцията. Те усещат подозрение към такива партии дори когато техните програми са сравнително умерени. Освен че се притесняват за себе си, трудно е за хора, които са дошли в Европа от някъде другаде, да разберат защо други хора като тях не бива да следват примера им.

Границата между легалната и нелегална- та имиграция ще продължава да се размива все повече. Затова с всеки изминал ден ще става все по-трудно да се открие достатъчно голям дял от населението, което да се противопоставя на масовата миграция, да настоява за политика, която ще промени или ще предотврати продължаването ѝ. И така с времето през настоящия век, първо в най-големите градове, а после и в цели държави, нашите общества ще се превърнат в „нации от им гранти“, макар в някакъв период да сме се престрували, че вина- ги сме били такива.

Политиците, склонни да се противопоставят на такова развитие, ще продължават да бъдат възпирани чрез уникална- та цена, която трябва да платят, за да докажат правотата си. В Холандия, Дания и други страни в Европа политиците, които се противопоставят на масовата миграция и на наплива на опре- делени общности в частност, живеят под постоянна полицейска защита, промяна на режима на съня през повечето нощи, а по- някога са настанени във военни бази. Дори и ако някой реши да поеме риска да разруши името и кариерата си, колко хора ще продължат да се жертват за каузата на европейските народи, когато последствията за живота им стават неизбежни?

И такава ситуация би могла да стане само още по-лоша. Засега повечето политици продължават да търсят краткосрочни предимства от „състрадателния“, „щедър“ и „открит“ курс на действие, за да са предпочитани персонално, дори и ако това би довело до дългосрочни национални проблеми. Те ще продължат да си вярват, както са правили с десетилетия, че е по-добре да отложиш тези трудни проблеми, за да могат техните приемници да се справят с последствията. И така, те ще продължат да ни уверяват, че Европа е единственото място, което принадлежи на целия свят. Вече е ясно какъв тип общество ще последва. До средата на този век, докато Китай вероятно все още ще изглежда като Китай, Индия все още ще изглежда като Индия, Русия – като Русия, Източна Европа – като Източна Европа, Западна Европа ще е най-добър пример на Обединените нации, и то в голям мащаб. Разбира се, много хора ще го приемат и ще се радват.

 Сигурно не всичко в тази ситуация ще се окаже катастрофа. Много хора ще се наслаждават на живота в такава Европа. Те ще продължат да се радват на евтини услуги, поне за известно време, докато имигрантите се състезават с онези, които вече са дошли тук, за да работят за все по-малко пари. Ще има безкраен наплив на нови съседи и персонал, както и много интересни разговори. Мястото, където интернационални градове се развиват в нещо наподобяващо интернационални държави, ще бъде много разнообразно, но вече няма да е Европа. Вероятно европейският стил на живот, културата и възгледите ще оцелеят в малки групи и райони.

 Моделът вече работи и това означава, че имигрантските общности няма да изберат да живеят в отдалечени провинциални райони и в неимигрантски общежития. Онези, които имат налични средства, ще могат да поддържат сходен начин на живот по-дълго време. Ще трябва да приемат в някаква степен, че не живеят на място, което е техен дом, а дом на целия свят. И докато пришълците ще бъдат насърчавани да следват своите традиции и начин на живот, на европейците, чиито корени са тук, най-вероятно ще им се казва, че имат потискащи, старомодни традиции, дори и ако съставляват топящо се малцинство от населението.

Това не е научна фантастика. Просто така изглежда ситуацията в голяма част от Западна Европа, видяна в светли- ната на демографските прогнози за бъдещето на континента. Защото, макар нашите общества да интегрират хората по- добре, отколкото някои се опасяват, ние все пак не сме такъв огромен тигел, в който всичко и всеки биха могли безкрайно да се изливат и претопяват с един и същ резултат.

Да се върнем към аналогията с кораба на Тезей – кораб, за който се казва, че ще остане кораба на Тезей, ако остане разпознаваем. Затова, когато корабът се нуждае от ремонт, трябва да бъдат възстановени разпознаваеми части, които пасват на цялото. Но европейското общество днес е все по-малко разпознаваемо и каквито и шансове да има да се задържи цяло и стабилно, са загубени, когато избира да води война по свой план.

Добавените части в кораба не са внимателно подбрани и не пасват на старата конструкция. Заради правителствените планове и некомпетентността корабът е разглобен на парчета и всяко нещо, което е оцеляло на мястото си, е разломено принудително. И това все още се нарича Европа. Въпреки всичко политическото ръководство на Европа ще продължава да кръжи около същите провалени и противоречиви  идеи и да повтаря същата грешка.

Ето защо аналогията, която ми бе представена в Бундестага, е важна. Моят германски събеседник представи Европа като място, в което човек в смъртна опасност в коридора отвън има възможност да влезе и да се присъедини към нас. На политиците от Британия и Швеция понякога им харесва да заявяват публично, че нашето пространство е огромна територия, която лесно бихме могли да укрепим с цел да приемем бедстващите от целия свят.

Но нашите общества не го харесват. Всяка разумна политика за имиграция и интеграция ще отчете, че макар ние понякога да спасяваме хора в беда от морето край нас, идва момент – ако приемаме мнозина на борда, приемаме ги прибързано или приемаме онези с лоши намерения, – в който преобръщаме единствената лодка, която ние, хората от Европа, имаме.

През мигрантската криза не само активистите на „Отворени граници“ вярват, че внасянето на целия свят на борда е разумна политика: има членове на гръцкото правителство и други упра- вляващи партии в Европа, които вярват в нея. Някои я приемат като идеология. Други просто не могат да намерят морален способ да отхвърлят прииждането на жителите на света.

Някои се провалят в оправданията. След като британците гласуваха за на- пускане на ЕС, Даниел Корски, бивш съветник на Дейвид  Камерън по външна политика, припомня как преди вота европейски- те партньори на Британия са се опитвали да убедят страната да приема още повече мигранти, използвайки наред с другото и аргумента, че те ще плащат повече данъци, отколкото ще получа- ват като социални помощи.

Дори и в този момент, в разгара на кризата, континентът разчита на стари и недоказани лъжи. Това, което още повече влошава нещата, е изказването на Корски: „Ние никога няма да можем да оборим тези аргументи и макар да се проучват, няма никакви солидни доказателства.“1

Доказателствата – ако се огледат както е редно – са навсякъде около тях. Биха могли да отидат в училищата в своите райони, в отделенията за спешна помощ в някоя местна болница и ще се учудят как всички тези пришълци имат възможност да си плащат по същия начин. Ето затова се чудят и тревожат британците. Единствено техните представители остават необезпокоени, безразлични или просто опровергават всичко. И така, политиката, която вече е превърнала местните британци в малцинство в собствената им столица, необратимо и неизбежно ускорява демографските промени и в целия континент.

 „Мрачното разграничаване“ на французите се оказва най-тъмното откритие на Европа. На европейците е обещано, че промените са временни, че няма да ги усетят реално или че не означават нищо, но хората откриват, че в рамките на собствения им живот европейците може би ще станат малцинство в собствените си страни. И няма голямо значение дали страната има либерална репутация, или репутация на огнедишащ консерватизъм, посоката е все същата.

Когато Виенският демографски институт потвърждава, че до средата на века мнозинството от австрийските младежи под 15 години ще са мюсюлмани, от австрийците – както и от всички в Европа – просто се очаква да игнорират този факт или да пожелаят края на собствената си култура.

Мрачната шега на Брехт се оказва реалност: Ако политическият елит смята, че неговият народ не отговаря на изискванията, той решава проблема, като разпуска народа и си избира друг. Нещо повече, всичко това е направено по смехотворната презумпция, че макар всички култури да са равни, европейската култура е по-малко равна от другите.

И ако някой се възхищава на културата на Германия повече от тази на Еритрея, този човек, според по-изисканата интерпретация, има старомодни и отживели разбирания, а според общоразпространените представи е просто отявлен расист.

Всичко това се прави в името на многообразието, което става все по-малко многоообразно до годината, която би трябвало да е най-лошият предупредителен знак. Защото, ако изобщо има някакъв шанс, той ще е такъв: новите европейци от Африка и от целия свят бързо ще трябва да се научат да бъдат европейци, като всички други европейци в миналото.

Вероятно ще има някаква служебна изнервеност по този проблем, защото от няколко години в Британия ежегодните списъци на най-популярните бебешки имена, цитирани в Бюро- то за национална статистика, са притеснителна тема. Отново и отново варианти на името Мохамед се изкачват все по-високо в списъка.

Служителите защитават практиката на отделянето на Мохамед от Мухаммад в списъка, както и други варианти на произнасянето на това име. Само през 2016 г. става ясно, че това е безсмислено, защото името във всички варианти всъщност е станало най-популярното мъжко име в Англия и Уелс. И в този момент официалната линия се променя във фразата: „И какво толкова?“

Намеква се, че в идните поколения Мохамед ще бъде като английското или уелското Харис и Дейвид. С други думи, Британия ще си остане Британия, дори и когато повечето от мъжете се наричат Мохамед, по същия начин, по който Австрия ще си остане Австрия, когато и там повечето мъже са с име Мохамед. Малко вероятно е да има нужда от такова изказване.

Всъщност почти всички доказателства явно сочат обратното. Всеки, който има съмнения, би могъл просто да разсъждава за малцинствата в малцинствата. Кои например са мюсюлманите в Европа, които са под най-голяма заплаха? Дали са радикали? Дали лидерите на салафитите, последователите на Хомейни, на „Мюсюлмански братя“ или на „Хамас“ живеят под заплаха, или се тревожат за своята репутация?

Няма никакви доказателства, които да предполагат, че са в такава ситуация. Дори образовани членове на групи, които обезглавяват европейци, по тяхна преценка вътре в Европа, се представят като „групи за човешки права“, възнамеряващи просто да се борят с ендемичните неправди в нашето расистко и патриархално общество.

Ето заради това до 2015 г. все повече британски мюсюлмани се сражават на страната на „Ислямска държава“, вместо за Британските въоръжени сили. Хората, които са изложени на риск и които са най-критикувани както сред мюсюлманските общности в Европа, така и сред широки кръгове от населението, са всъщност тези, които са най- тежко засегнати от обещанията за интеграция на либерална Европа.

Тези, които напуснаха Холандия, не бяха преследвачите на Аян Хирси Али, мюсюлмани или немюсюлмани, а самата тя. В Холандия през двайсети и двайсет и първи век тя вярва в принципите на Просвещението повече от всеки холандец.

В Германия не салафитите живеят под полицейска защита, а критиците им, като Хамад Абдел Самад, чийто живот е в опасност просто защото упражнява своите демократични права в свободно светско общество. И в Британия не тези, които проповядват убийства на ренегати в претъпканите джамии, са хората, които си навличат гнева на британските мюсюлмани и трябва да бдят за своята сигурност. Не, вместо това прогресивният британски мюсюлманин с пакистански корени Мааджид Науаз, активист и журналист, чиято единствена грешка е, че е повярвал в Британия и я представя като общество, което все още иска правно равенство и законност за всички.

Във Франция Камел Дауд, писател от алжирски произход, публикува статия в „Льо Монд“ от 31 януари 2016 г., в която изразява открито мнението си за сексуалните атаки и изнасилванията в Кьолн. Веднага след това е разкритикуван от кохорта социолози, историци и други, които го заклеймяват като „ислямофоб“ и твърдят, че говори като „крайнодесен европеец“. Във всяка западноевропейска държава има мюсюлмани, които идват тук или са родени тук и се застъпват за нашите идеи, включително за правото на свобода на словото, но са подлагани на строга критика от своите едноверци и внимателно заобикалят това, което някога е било „любезно“ европейско общество.

Да се каже, че в дългосрочен план това предвещава социална катастр фа, е просто омаловажаване на темата. Нищо не би могло да се предскаже. Но навсякъде в Европа започват да се случват някои нови неща, които сигнализират посоката на развитието. В сферата на международната политика, Европа от години е неспособна да изрази координирано стратегическо виждане. А сега благодарение на нашата имиграционна политика, международната политика се е превърнала във вътрешна политика, лишавайки Европа от способността да действа разумно на световната сцена както с мека, така и с твърда сила.

 През юни 2016 г., когато ООН обвинява правителството на Еритрея в извършване на престъпления срещу човечеството, хи ляди еритрейци протестират пред сградата в Женева.2 На швейцарците е казано, като на всеки друг в Европа, че тук има хора, които са дошли в Швейцария, защото бягат от управление, което представлява заплаха за техния живот. И въпреки това хиляди от тях подкрепят същото това правителство, когато някой в Европа го критикува.

През 2014 г. изтича доклад на Британското министерство на отбраната, който разкрива, че според военните стратези „в условията на разрастваща се мултикултурна Британия“ и „все по-разнообразна нация“, британската интервенция в чужди страни става невъзможна. Правителството печели все по-малка обществена подкрепа за разполагането на британските войски в страни, „от които идват граждани на Обединеното кралство или техните семейства“3 . Във вътрешен план ситуацията има потенциал да се влошава до безкрайност. Само едно от последствията на съществуващото „многообразие“ и „многообразие“, вместо „цветна слепота“ и подобаваща интеграция като цел, е, че Европа през двайсет и първи век е обсебена от расизъм.

Вместо да се ограничава, този проблем все повече се разраства. Едно и също наблюдаваме в политиката, спорта и дори телевизиите, където няма и едно телеви зионно риалити, което да изглежда имунизирано срещу безкрайните мании на тема раса.

Ако един не-бял, не-европеец се справя добре, той или тя се превъзнасят като пример за всеки и като модел за успешна интеграция. Ако за този човек се гласува, ще има още един национален дебат относно расизма и дали всъщност се гласува заради неговата етническа принадлежност. Но главното е, че никой няма идеи в дългосрочен план.

Например в Британия съществува мнение, че след 80-те години на двайсети век расовите различия значително намаляват. И все пак в резултат на интернационализацията на обществата никой не може да предвиди последиците от събитията по света и техния резултат върху вътрешната политика. Например движението Black Lives Matter („Животът на черните е ценен“), кое- то се създава в Съединените щати през 2012 г. и е следствие от убийствата на невъоръжени черни мъже от полицаи, по-късно се разпространява в Британия и в други европейски страни.

Каквито и да са предимствата и недостатъците на движението в Америка, в Британия почти не съществува обстоятелство, което да предполага появата на такова движение. През 2016 г. наблюдавах протест на Black Lives Matter (BLM) в Лондон. Няколко хиляди души маршируваха в центъра на града, приветстваха движението в подкрепа на черните и скандираха: „Вдигни ръце, не стреляй!“ През цялото време те бяха ескортирани от британски полицаи, които, разбира се, не носеха оръжие.

Колкото и комично да е това, то се изпари седмици по-късно, в една от най-горещите нощи в годината, когато огромна тълпа, скандираща лозунгите на BLM, се събра в Хайд Парк. До края на вечерта един полицай бе намушкан и четирима други бяха ранени. Протести се проведоха и на една от най-оживените лондонски улици, където един човек бе нападнат от трима души, въоръжени с мачете. Това бе най-сериозното насилие в столицата от години.

Никой няма представа откъде ще се появят бъдещите движения от този тип. Но когато много хора от различни краища на света живеят в непосредствена близост и таят негодувание в една или друга степен, вероятно световните проблеми ще се пренесат и в тези общности в определен момент. А светът винаги ще има проблеми.

Междувременно не е сигурно, че европейската общественост ще свали завинаги расовия проблем от дневния ред. Ако всяка друга група или движение в обществото е способно да се идентифицира расово и да говори категорично и недвусмислено по тези въпроси, защо и европейците да не го правят? По същия начин защо европейците да вярват винаги и неизбежно в своята историческа наследствена вина? Може би в крайна сметка трябва да си кажем, че расовата политика не може да се отнася за всички други, но не и за нас. Засега изглежда, че нещата ще продължат да бъдат такива, каквито са. Дори днес европейските граждани все още се чувст- ват задължени да разрешават световните проблеми, като вкарват хора от различни части на света в Европа. Само ние, когато кажем „Стига!“, сме порицавани, а после сме разтревожени от това порицание: реакция, която много други нации и деспотични режими ще са доволни да насърчат.

Никоя западноевропейска държава не е играла важна роля в дестабилизирането на режима в Сирия или продължаването на гражданската война. Но страните, които са го направили, като например Катар или Обединените арабски емирства, не приемат нито един сирийски бежанец. Иран – с подкрепяната от правителството организация „Хизбула“, която наред с другите милиции се сражава за иранските интереси в Сирия през 2011 г. – порицава Европа защо не е направила нещо повече, за да помогне на бежанците.

През септември 2015 г. иранският президент Рухани злъчно мъмри унгарския посланик в Иран заради предполагаемите „недостатъци“ в справянето с бежанската криза. Същото е положението със Саудитска Арабия, която в някакъв период след започването на сирийската гражданска война оказва подкрепа на предпочитаната от нея страна. Саудитска Арабия не само не прави нито един сириец саудитски гражданин, но и отказва да допусне из- ползването на 100 000 климатизирани палатки, които се ползват едва пет дни в годината от поклонниците, пристигнали за Хадж.

В пика на кризата през 2015 г. единствената оферта, която идва от саудитците, е да се построят 200 нови джамии в Германия, за да се ползват от новопристигналите в страната. Освен че от европейската добра воля ще продължават да се извличат облаги, още едно нещо може да се предскаже с известна сигурност: обществените настроения сред европейците най-вероятно ще продължат да се влошават. Макар съвременната история да показва, че политиците могат да игнорират преобладава- щото обществено мнение с десетилетия, не е неизбежно такава ситуация да продължава до безкрай.

В проучване, проведено през 2014 г., се установява, че само 11% от британската общественост иска населението на страната да се увеличи.4 Но въпреки това в двете следващи години населението нараства изключително много. След 2010 г. броят на хората в Обединеното кралство, родени извън него, достига 1 400 000. През същия период 900 000 деца са родени в Британия от майки, дошли от чужбина. И това се случва в страна, която е избягнала най-лошите последствия на кризата от 2015 година.

Могат ли управляващите да продължават да заобикалят последиците от своите действия и бездействие? В някои страни вероятно да. Други цинично ще превключат и просто ще сменят курса. По време на кризата говорих с един френски политик от дясноцентристка партия, който трудно можеше да определи оставащите разлики между политиката на собствената си партия по отношение на имиграцията и тази на Националния фронт. Когато го попитах как ще се справят с този комплекс от предизвикателства, свързани с хората, които вече са станали френски граждани, той отговори със забележително безгрижие: „Може би ще трябва да се променят някои параграфи от конституцията.“ Вероятно циничните заграбвания на територия на политическа основа ще станат нещо обичайно. Вместо някакви по-значими политики, германските политици вече са предложили гражданите с двойно гражданство, които се борят на страната на терористични групировки, да губят германското си гражданство.

Дания въвежда закон, позволяващ на властите да конфискуват ценностите на мигрантите, за да покрият разходите по присъствието им в страната. И навсякъде другаде въпросът какво да се прави с хората, които подкопават държавата, ще се повтаря в различни дискусии. В настоящия момент всички страни отказват да нарушат международните закони, като оставят хората без гражданство, но преобладава усещането, че в Европа правилата на играта се променят напълно и че това ще предизвика нови терористични атаки. И в такъв момент европейците могат да привлекат абсолютно всеки за свой арбитър.

Може би в някоя европейска държава през следващите години – Австрия или Швеция вероятно – партия от рода на описваните тук като „крайнодесни“, ще дойде на власт. Дали ще стане, или не, може би ще отиде дори още по-надясно, когато дойде на власт. Едно нещо е сигурно – че тази политика ще се окаже лоша, защото идеите ще се стават все по-лоши. А тези идеи ще се влошават, защото риториката ще се влошава все повече.

След Кьолн и други подобни атаки човек би могъл да долови в периферията как езикът се влошава. Уличните движения започват да говорят за новопристигналите в Европа като за rapefugees – „бежанци изнасилвачи“. В Париж срещнах служител, който предпочита да назовава всички мигранти „бежанци джихадисти“ – refu-jihadists. Тези неща са непонятни, а също и обидни за всеки, който познава от първа ръка някои хора, дошли тук, за да избягат от изнасилване или от джихад.

Но такова влошаване на езика изглежда неизбежно след период на измама и непочтеност от всички страни. Ако се преструвате достатъчно дълго, при истински ясни доказателства, че всички пристигащи на континента търсят убежище, накрая вие ще създадете движение, което е убедено, че никой от тях не е такъв, за какъвто се представя. В известен смисъл е изумително, че такова движение не се е изявило сериозно досега. През цялото време общественото мнение продължава да се развива неизбежно в една посока.

 През 2010 г. германската политическа класа изразява доста шумно тревогата си по повод проучвания, в които 47% от анкетираните не мислят, че ислямът принадлежи на Германия. До 2015 г. броят на мюсюлманите в Германия се увеличава отново, но също и броят на хората, които са убедени, че ислямът не принадлежи на страната. През 2015 г. цифрата на хората, които са убедени в това, скача на 60 процента. До следващата година вече почти две трети в Германия казват, че ислямът няма нищо общо с Германия, срещу 22 процента от населението, които твърдят, че религията е неразделна част от германското общество.5

Европейците все така не вярват в собствената си история и не се доверяват на миналото си, макар да знаят, че други истории успяват в това, което те не искат. Навсякъде се засилва усещане- то, че всички възможности за момента са затворени. Маршрути, изпробвани преди, са се оказали катастрофални и е невъзможно да се рискува с тях. Единствената страна, която би могла да доведе континента до такава стагнация, е Германия.

Но далеч преди новата история, европейците имат основания да се страхуват от идеята за германското лидерство. Днес по-младите германци са склонни да се плашат дори повече от родителите си. И така усещането, че се носим по течението и че липсват лидери, продължава. Междувременно избрани чрез гласуване служители и бюрократи продължават да правят всичко, което могат, за да влошат още повече ситуацията и колкото е възможно по-бързо.

През октомври 2015 г. има публична среща в малкия град Касел в провинция Хесен. Осемстотин имигранти трябва да пристигнат в следващите дни и притеснените жители провеждат събрание, за да задават въпроси на своите представители. Както видеозаписът от срещата показва, гражданите са приветливи и любезни, но явно са разтревожени. В един момент депутатът от техния район Валтер Любке спокойно ги осведомява, че всеки, който не е съгласен с тази политика, е „свободен да напусне Германия“.

На записа може да се види и чуе поемането на дъх, замаяният смях, фученето и гневните викове накрая.6

В страната се вкарва ново население и им е казано, че ако не го харесват, са свободни да напуснат? Политиците в Европа не осъзнават ли какво би могло да се случи, ако продължават да се отнасят към европейците по този начин? Очевидно не.

Нито пристигащите. През октомври 2016 г. както „Дер Фрайтаг“, така и „Хъфингтън Пост Дойчланд“ публикуват статия от осемнайсетгодишния сирийски бежанец Арас Бачо. В нея той се оплаква, че на мигрантите в Германия им е „писнало“ и са „ядосани“ на немците, които ги „обиждат и дразнят“, а всъщност са „безработни расисти“.

След проклятията той продължава: „Ние, бежанците, [...] не искаме да живеем в една и съща страна с вас. Вие можете – и аз мисля, че трябва – да напуснете Германия. Германия не ви подхожда, тогава защо живеете тук?... Потърсете си нов дом.“7

В навечерието на новата 2017 година, първата годишнина от атаките в Кьолн, има подобни атаки в доста европейски градове, включително Инсбрук и Аугсбург. Полицията в Кьолн е сериозно критикувана от депутати от Германската социалдемократическа партия, зелените партии и други, за хората, описвани като „расисти“, които искат достъп до главния площад в опит да предотвратят повторението на жестокостите от предишната година. Една година след като Германия се е пробудила за новата си реалност, цензорите се връщат 19. и възобновяват контрола.

В същата нощ във Франция са подпалени над хиляда коли – 17 процента ръст в сравнение с нощта от предишната година. Френският вътрешен министър заключава, че нощта е преминала „без някакви сериозни инциденти“. Ден след ден континентът Европа не само се променя, но губи всяка възможност да се подготви по-безболезнено за такива промени.

Политическата класа се е оказала неспособна да прецени, че повечето от хората, които живеем тук, обичаме Европа, която си е наша. Ние не искаме нашите политици чрез своята слабост, себененавист, злонамереност, умора или импулсивност да променят нашия дом и да го превърнат в напълно различно място. Вярно е, че европейците можем да бъдем почти без- крайно състрадателни, но ние не можем да бъдем такива вечно.

Обществото може да иска противоречиви неща, но то няма да прости на политиците, ако решат – без значение случайно или преднамерено – да променят напълно нашия континент. Ако го променят, мнозина от нас ще съжаляват кротко и унило. Други ще съжаляват не толкова кротко. Пленници на миналото и настоящето, европейците сякаш нямат достоен отговор за бъдещето. И ето как ще бъде нанесен смъртоносният удар.

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: