Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Екскурзия в Израел очаква победителя...

08.02.2018

...в петия литературен конкурс на Център „Алеф”

 Най-добрите автори ще изживеят своето приключение в замъка „Влюбен във вятъра”

Националният ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” е на финалната права. До крайният срок, който поради грипната ваканция бе удължен до 28 февруари, остават броени дни. Сред творбите, които вече са пристигнали в Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”,  има и няколко разкази на очевидци на събитията от 1941-1943 година. Макар и да са извън класацията, тези спомени са особено ценни за историческата правда, защото са поднесени от първо лице.

Петото издание на конкурса, посветено на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от нацистките лагери и отдаване почит към паметта на депортираните 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот, обедини усилията на Център „Алеф”, подкрепени от Община Бургас, Посолството на държавата Израел в България, ОЕБ Шалом и фондация „Роналд Лаудер”.

Кулминацията на надпреварата ще бъде на 11 април, когато за тържествената церемония по награждаването  в Бургас ще пристигнат 20 млади хора, написали най-добрите творби. Кои ще бъдат те ще стане ясно когато журито, председателствано от  Михайлина  Павлова - главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР и с членове Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг и  Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг,  даде своите оценки. 

Израел очаква победителя в конкурса, който и тази година ще има уникалния шанс да се срещне със свои връстници от цял свят на едноседмичния конгрес за млади лидери в Херцлия.  Втората и третата награда са парични, а организаторите предвиждат  и много поощрения. 

  

 Победителят в IV конкурс Мануил Касабов в Израел, август 2017 г.

 След церемонията по награждаване, която и тази година ще се превърне в запомнящ се вълнуващ спектакъл, участниците в нея ще имат възможността да се пренесат в приказен свят, много различен от този, в който се пренасят чрез своите конкурсни творби.  Те ще гостуват в замъка „Влюбен във вятъра” край Равадиново и ще събудят приключенския си дух чрез предизвикателства, подготвени от неговите стопани.

 Извън всичко това, всички млади творци, участвали в конкурса, ще получат най-ценната си награда - самочувствието, че сами са дописали страници от българската историята и са допринесли за съхранението на паметта за участниците в тях.

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

Полифонията като вибрация от цветове и линии

Между мистерията на музиката и солта на словото

Бъди какъвто си

ЙОХАН ЙОТОВ IMP – ART: НЕВЪЗМОЖНО ИЗКУСТВО

За новата стихосбирка на Красимир Петров

Последни времена

Нови стихотворения от Георги Константинов

Иван Методиев

"Чуй тишината" - поезия на филoсофското прозрение

Викът на смешния човек