Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

На 14 февруари, в деня на Успението на св. Кирил...

06.02.2018

Тържествен концерт в негова памет


На 14 февруари, сряда (Успение на св. Кирил), от 11.00 ч. в залата на Националния музей „Земята и хората“ на ул. Черни връх № 4 Кирило-Методиевският център при БАН  организира традиционното честване на паметта на св. Кирил.

Програмата съдържа представяне на първото критическо издание на Четириевангелието на цар Иван Александър (Лондонското четиревангелие) и на новите проекти на КМНЦ и тържествен концерт за старобългарски песнопения с участието на мъжкия вокален ансамбъл „Аноним“ и хора за старинна българска музика при НГДЕК „Константин Кирил Философ“.

В концерта ще прозвучат 18 творби на старобългарското хорово изкуство и религиозната поезия.

На тържеството ще присъстват официални гости, журналисти, университетски преподаватели, учени, учители и ученици от партньорски училища на КМНЦ и граждани.

Входът е свободен.

Четириевангелието на цар Иван Александър се съхранява Британския музей в Лондон и е един от най-важните и богато илюстрирани средновековни български царски ръкописи, емблематични за българската култура отпреди падането на Второто българско царство. Първото критическо издание, което ще бъде представено, е осъществено в рамките на международен научен проект на КМНЦ при БАН (България), Института за славистика на Виенския университет (Австрия), Департамента за езици, литератури и междукултурни изследвания на Университета във Флоренция (Италия) и Департамента за съвременни езици, литература и култура на Университета в Болоня (Италия). Публикувано е във Виена от издателство „Holzhausen“ след спечелен конкурс на Австрийския фонд за научни изследвания. Текстът на изданието е със свободен достъп на адрес: dx.doi.org/10.15661/mono/slav/tetraevangelium

Концертът е част от комуникационната програма на КМНЦ при БАН „София – европейска столица на кирилицата“

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

Полифонията като вибрация от цветове и линии

Между мистерията на музиката и солта на словото

Бъди какъвто си

ЙОХАН ЙОТОВ IMP – ART: НЕВЪЗМОЖНО ИЗКУСТВО

За новата стихосбирка на Красимир Петров

Последни времена

Нови стихотворения от Георги Константинов

Иван Методиев

"Чуй тишината" - поезия на филoсофското прозрение

Викът на смешния човек