Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Весела Ляхова: Събитие на годината е "Първият след Бога"

29.12.2017 1

Из анкетата на "ЛВ" за литературните явления на 2017 г.

И по Коледа не стават чудеса, но чудото стана. След като през последните четири години вестник "ЛВ" бе напълно сляп за новите романите на Неда Антонова и дори с едно око не забеляза книгите й за Царицата, Светицата,  Вдовицата, както и "Първият след Бога", все пак това мъртвешко мълчание бе нарушено, благодарение на писателката Весела Ляхова, която не е част от екипа списващ това издание.
Благодаря ти, Весела, ти единствена съзря онова, което за колегите не съществува. 
Бъди!

Румен Леонидов       

 

ВЕСЕЛА ЛЯХОВА, писателка

За анкетата на ЛВ бих отличила като събитие на годината романа на Неда Антонова „Първия след Бога”. Романът е постижение като белетристична похватност, но и със значимостта на темата и повдигнатите в него въпроси. Авторката е съумяла в рамките на едно очакване за биографичност и историческа достоверност да предаде нравствени прозрения, които имат отношение към нашия национален характер въобще. Не за първи път Неда Антонова се впуска в приключението да съчетае историческия факт с фикционалното (напр. в предходния роман „Неговата любима”) и е еднакво прецизна и отговорна към двата елемента. Освен това намирам за много важна четивността на разказа, като по този начин читателят е въвлечен в художествената тъкан, включително и към въпроси, които е просто чудно, че досега не са били обект на разсъждения - и това става елегантно и неусетно.

 

–––––––––––––––––––––

А в сайта на "ХЕЛИКОН" пише:

КНИГИТЕ, С КОИТО ЩЕ ЗАПОМНИМ 2017 ГОДИНА:

Дан Браун - ПРОИЗХОД
Елиф Шафак - ТРИТЕ ДЪЩЕРИ НА ЕВА
Неда Антонова - ПЪРВИЯТ СЛЕД БОГА
Джоджо Мойс - САМА В ПАРИЖ
Маркес - СПОМЕН ЗА МОИТЕ ТЪЖНИ ПРОСТИТУТКИ

Виж още тук

КОМЕНТАРИ

Анонимен  29.12.2017 18:03 | #1

Намери се най-сетне един писател да продума на глас за книгите на Неда. За разлика от мълчанието на шепата мъже и жени романисти‚ критички и критици‚ хиляди читатели не само прочетоха откровението й за Лъвский‚ но и публично изразиха впечатленията си. Чудя се: това само колегиална завист ли е‚ самонадеяно пренебрежение или познатото безсилие на бездарника? Все едно. Весела Ляхова ме опроверга. Р.Л.

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: