Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

За личния успех или правилата на Карнеги

19.12.2017 1

  
СЛЕД ПРОЧИТА /  ПОЗИЦИЯ
 на Огнян Стамболиев     

СУРОВИНА ЗА ЛИЧНИЯ УСПЕХ

ИЛИ ПРАВИЛАТА НА КАРНЕГИ         

 

       През 40-те години на миналия век книгата на Дейл Карнеги  “Как да  спечелим  приятели  и да влияем на хората?”, световен   бестселър, беше преведена и у нас.  След 1944 г. другарите я забраниха... Преди време я  преиздадоха... Наистина, полезна книга... Доколкото хората встъпват в отношения помежду си, авторът ни дава преди всичко такъв съвет: “Когато общувате с хората, добре е да помислите, че има само един път, само едно средство да заставите никого да направи нещо, а именно да уредите нещата така, че този някой сам да поиска да направи нещо за вас!”..

    Та, моралът е: търсете индивидуалния подход към хората, които ловите на въдиците си. Например, започнете разговор с възхвала на събеседника, на неговия неповторим ум и дела. Чисто по американски!  “Бръснарят,  напомня ни мъдрият Карнеги, отначало насапунисва добре лицето на клиента и едва тогава пристъпва към бръсненето”

       Така трябвало да направим и ние... Добър съвет, нали?! А някои съвети са почти невинни. “Хората трябва да се помнят по имена, не само по фамилии и по-често да се обръщаме към тях по малко име." Типично по американски, нали?! И най-важното правило: “Усмихвайте се!” Да се усмихнеш веднъж ненужно, просто така, съвсем не е излишно. Чарлс Шваб, стоманолеярният крал от Чикаго, често обичал да казва: “Моята усмивка струва точно един милион долара!

         Но в атмосферата на всеобщата, все пак, фалшива усмихнатост, по американски, се живее самотно, неуютно. Та нали важно е не количеството хора, с които разговаряш, с които се срещаш, а качеството на отношенията, на човешките контакти. Затова повечето американци и западноевропейци днес се стремят към живото човешко общуване. От друга страна те добре са усвоили уроците на Дейл Карнеги – усмивките се появяват по лицата на мнозина със скоростта на светлината, макар в повечето случаи да не говорят за истинските им чувства. Докато ние, постсоциалистическите българи, сме по-различни. А напоследък почти не можем да се усмихваме.Всъщност, ние сме може би най-рядко усмихващите се граждани на ЕС, ако не и най-намръщените.
        И за какво да се усмихваме? Просто няма за какво. Последното некадърно управление на партията с красноречивата абревиатура ГЕРБ,  просто ни лиши дори от илюзията, че нещата в България ще могат да се оправят! Всъщност, те се оправиха само за нея за нейните босове - мутри и техните приближени. Затова ги виждаме все доволни, доста охранени и усмихнати. И как няма да се усмихват, когато  получиха властта и нехаят за държавата, която бавно, но сигурно потъва.

       Друго златно правило на Карнеги гласи: “Единственият път да  спечелиш спора е да го избегнеш.” Безпринципността тук е издигната до принцип, обявена дори за еталон на поведението.

        Без съмнение, в някои  съвети на прочутия  американец има рационално зърно: “По- добре е да бъдеш вежлив с хората, отколкото груб:  по- добре е да отдаваш нужното на достойнствата им...” Но какво да правим ние, българите, като доста  позагрубяхме, а искаме реално да влезем в Европа? А не мислим, че ако влезем в Шенген и еврозоната ще станем още по-бедни и нещастни. Приемем ли еврото, всичко ще се вдигне поне двойно, защото равностойноста на 1 лев вече ще бъде не 50 цента, а 50 стотинки, или по-точно 25 цента!

        Да, съвсем друго е да използваш психологически “шперцове” за понятия като “честност”, “искреност”. Според приложната психология на американеца Дейл Карнеги /според мен доста вулгаризирана по своята същност/ човекът е концентрат от... ниски страсти. Този  американски автор в крайна сметка ни предлага да ценим хората не според качествата им – морални, човешки, творчески, а само според онова, което бихме могли да вземем и да получим от тях. Чисто по американски, нали?  Или единствено като суровина за нашия личен успех.

          А самите американци вече ни завладяха. Нахълтаха дори в културата ни чрез „Америка за България”. Но това е друга, още по-голяма тема... Но нали ние, българите,  се считаме по- духовни и по-широко скроени от прагматичните американци ?

 

Заб. Групировка за Експресно Разграбване на България.

Бел авт. Дейл Брекенридж Карнеги /1888-1955/, е американски писател и лектор, създател на известни курсове за личностно развитие, умението да се привличат клиенти, корпоративен тренинг, публично говорене и междуличностни умения.

 

Седем съвета от Дейл Карнеги - как да печелим приятели и да влияем на другите

1. Помнете, че името на човека е най-сладкото и най-важно нещо, което той може да чуе.

2. На света има само един начин да победиш в спор — това е да излезеш от него.

3. Помнете, че щастието не зависи от това кой сте и какво имате; то зависи предимно от това какво мислите.

4. Човек, който говори само за себе си, мисли само за себе си.

5. Търсете какво може да спечелите, когато губите.

6. Окуражавайте и най-малките постижения, окуражавайте всички постижения.

7. Интересувайки се от другите, за два месеца ще се сдобиете с повече приятели, отколкото бихте спечелили за две години ако се стараете другите да се заинтересуват от вас.

 

 

КОМЕНТАРИ

Анонимен  20.12.2017 22:14 | #1

ДА...

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: