Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Вечер на "Дуински елегии" от Райнер Мария Рилке

11.12.2017

Събитието може да бъде гледано през фейсбук страницата на Арт галерия СтойчевИзд. "Изток-Запад” има удоволствието да ви покани на представянето на книгата "Дуински елегии" от Райнер Мария Рилке. Събитието ще се състои на 14.12.2017г. от 18.30ч. в Музей "Борис Христов", гр.София, ул. "Цар Самуил"; № 43

Специално участие ще вземат управителят на издателството Любен Козарев, поетът Румен Леонидов, преводачът на книгата Пламен Хаджийски,  а също и  пианистите Ростислав Йовчев и Елица Мирчева, цигуларят Ангел Станков  и кларнетистът Росен Идеалов.
Ще бъдат изпълнени „Елегия“ на Рахманинов, „Легенда в сол минор“ на Хенрик Виенявски, „Гран Дуо Концертанте, 2-ра част, Анданте“ от Вебер и две прелюдия на Скрябин.

Входът е с покани , които са разположение в офиса на издателството.

Това е първото българско двуезично издание в превод от немски език. То излиза под редакцията на големия поет Борис Христов и Нина Симова. Преводач на 10 -те елегии е Пламен Хаджийски, който е и автор на предговора, както и на подробните обяснителни бележки, препратки и пояснения към текста на всяка отделна многопластова поема. 
В предговора си „Да си ничий сън“ преводачът Пламен Хаджийски пише: 

„Конкретизирайки жанра на поемите като елегии, Рилке ясно заявява родството си с първомайсторите на европейската лирика, макар характерният за класическата древногръцка елегична форма дистихон, съставен от редуване на хекзаметър и пентаметър, да се видоизменя значително под перото на немскоезичния виртуоз и на места да звучи в модерен свободен стих.
Поетичната мисъл следва особения ритъм на морското вълнение, като прелива отвъд краестишието. Това развълнувано водно дихание изгражда тялото на несравнимия десетослов – монолога на човека пред ангела, чиято ужасна красота е способна във всеки миг да прекъсне дъха и да разруши изречение то, и ако не го прави, то е само поради нехайно безразличие.
Съмнението в съпричастността на свръхчовешките сили към съдбата на въплътения човек е черта, съществено отличаваща Рилке от античните му предходници.
Вестителите на божественото присъствие, тези галеници на всемира, тези злокобни птици на душата, в съзнанието на изискващия, на копнеещия за вниманието им човек не са хранители на неговата неприкосновеност, нито дори разпоредители със земния му жребий, а неизречимо могъщи същества, пренебрежително пропускащи да разрушат крехкото му, за тях невзрачно, битие.“

 
Става дума за гениални творби пресъздадени чрез колосален творчески труд, белязан от стилистичното съпричастие към оригинала и верността към титаничния дух на Райнер Мария Рилке. Получила се е книжка бижу, благодарение и на оформлението на художниците Албена Палова и Красимир Стойчев, както и на прецизната изработка на изд. „Изток-Запад“.

Томчето се открива с думите на Марина Цветаева:
Подхождам към най-трудния за мен отговор: показателен ли е за нашите дни Рилке, този най-далечен от далечните, най-висок от високите, най-самотен от самотните. Ако – в което няма никакво съмнение – показателен за нашите дни е Маяковски. 
Рилке не е нито поръчение, нито проявление на нашето време – той е негов противовес. Войни, кланици, разтерзаната плът на враждата – и Рилке.
Заради Рилке нашето време ще бъде простено на Земята. Като противоположност, т.е. необходимост, т.е. противоотрова, на нашето време, Рилке можеше да се роди само в него. В това е неговата съвременност. Времето не го поръча, а го призова.
Поръчението на масите към Маяковски: изкажи ни, поръчението на масите към Рилке: кажи ни. И двете бяха изпълнени.
Никой няма да нарече Маяковски учител по живот, нито Рилке – глашатай на масите.
Рилке е необходим на нашето време, както е нужен свещеник на бойното поле: да се моли за едните и за другите, за тях и за нас: за просвещение на още живите и за опрощение на падналите."

Събитието може да бъде гледано на фейсбук страницата на Арт галерия Стойчев тук
 

 

 

 

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: