Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

До Светия синод

24.11.2017

на Българската православна църква

 

ДО

НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО

НЕОФИТ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ДО

СВЕТИЯ СИНОД

НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

            ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

            ВАШИ ВИСОКИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

            Обнадеждени от обръщението на Македонската православна църква към Вас и към Светия синод на Българската православна църква, изразяваме нашата увереност във Вашия мъдър и правилен избор.

            Изразената позиция на Македонската православна църква да бъде призната от Българската като нейна духовна дъщеря е в пълна хармония с въжделенията и очакванията на поколения българи и с духовното наследство, оставено ни от нашите велики отци. По този начин делото на св. св. Климент и Наум, на св. цар Борис-Михаил Покръстител, на архиереи, духовници и народни будители получава своите съвременни измерения.

            Неотменна историческа истина е, че православната църква в Македония е наследница на Охридската архиепископия „… на Първа Юстиниана и цяла България…“. В драматичната 971 г. светият патриарх Дамян напуска окупираните източни български земи и намира убежище при великия български цар Самуил и неговите братя. След много борби и митарства нашият древен патриаршески престол се озовава в скъпия на всяко българско сърце град Охрид. В епохата на националното ни Възраждане духовенството и миряните от Македония изразиха своята непреклонна воля да бъдат част от Българската Екзархия.

            ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

            ВАШИ ВИСОКИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

            Християнските ценности, залегнали дълбоко в нашия национален характер, задължат към отговорност пред миналото, настоящето и бъдещето. Убедени сме, че ще предприемете необходимите действия за признаването на Македонската православна църква като духовна дъщеря на Светата Българска патриаршия. Оставаме с очакване за Вашето отговорно решение, съзвучно с надеждите на православните християни в България и Македония.

            От името на Историческия факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“

ПРОФ. Д.И.Н. ИВАН ТЮТЮНДЖИЕВ

Декан на исторически факултет                                     

ПРОФ. Д-Р ПЛАМЕН ПАВЛОВ

23 ноември 2017 г.                   

гр. Велико Търново                    

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: