Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Стоян Черников с изложба в Русе

07.11.2017


 

 Ако дойдете в Кубрат и потърсите някой, който да ви помогне да откриете зрънце красота в бездуховното ни ежедневие, аз ще ви покажа такъв човек.

 

 

Ако дойдете в градчето ни и потърсите място, където за миг да се пренесете във всички посоки на времето и да проумеете значимостта на непреходното, аз познавам човек, който живее на такова място.

Ако се отбиете за глътка вечност в печално обезлюдеещият и смълчан Кубрат и потърсите някой, който да ви покаже как да погледнете отвъд очевидното и да съзрете красотата на някогашната 18-годишна девойка в лицето на старица, да откриете двойка прегръщащи се птици в изливаща се струя течност или просто да ви помогне да уловите същественото и значимото и да го съхраните във вечните обятия на изкуството, то аз ще ви запозная с този човек, защото го познавам, защото съм му приятел и защото мисля,че няма човек, който да не ви каже , Ами че, това е Стоян Черников-него търсете!”

Нека ви запозная с него.

Роден на 27.08.1958 година в град Кубрат, Разградска област, Стоян Черников завършва Средното Художествено Училище по Приложни Изкуства гр. Троян. След завръщането си в родния град, започва работа като художник-аранжьор в потребителска кооперация-гр Кубрат и за своята работа го отличават награда за витрина - с трето място в международен конкурс.
След това учи в Учителски институт в гр Дупница,а по-късно завършва висшето си образование в ШУ „Епископ Константин Преславски” със специалност Антология на пластичните изкуства.
В бурните години преди демокрацията е работил към Община Кубрат като ръководител на Младежки дом. Заедно с колегата си художник - Димитър Атанасов и двама лекари от града основават клуб за хумор и сатира „Жарава” преди 29 години.
По-късно Жарава е инициатор на Национален конкурс за Хумор и сатира, на който скоро честваха 10-годишен юбилей. Медиен партньор на проявите на Жарава е Българското национално радио, Програма "Хр. Ботев"
Участвал в подготовката и аранжирането на национални и международни изложби за карикатура. Има много участия в различни изложения, автор е на инсталации и носител на награди от различни конкурси.
Има продадени картини у нас и в чужбина - в Турция, Швеция, САЩ, Германия.


С няколко замаха на четката Стоян Черников е превърнал не една скучна обществена сграда в  притегателно произведение на изкуството, благодарение на безпогрешния си усет към красивото. Със свободолюбивия си дух, изтънченото чувство за хумор, невероятния талант и огромно сърце, за мен Стоян Черников е едно от лицата на духовността  в нашата общност и нашия умел гид в света на естетичното!

Благодарим за неуморният ти ентусиазъм и красотата, която ни даряваш!Нека никога не губиш пътя,към твоето вдъхновение! Защото творения се създават само със сърце - изтъкани от най-дълбоките му пориви, най-желаните копнежи; от онова, което в света го няма и е невъзможно да се открие.
Мисията на Твореца почива на задължението и отговорността да изгради мост между съвършенството, което създава, и да го слее с несъвършенството. И това е важно и значимо начинание, защото: „Лъжовен е тоя свят, господа, лъжовни са хората, но най-лъжовно е времето. Чака то человека да се захласне в нещо красиво, във влюбени очи, румен залез и хоп, тури му бръчка на лицето, резка на душата, бяло му плисне в косите, залепи му печално устни" (Г. Калоянчев). Но изкуството, създадено от Твореца, остава. Остава, за да учи, да възхищава, да възпитава и да трогва със своята изключителност.

 

Нина Цонева,

учител по английски език в СУ"Христо Ботев"-Кубрат, колега на Стоян Черников.
 
Фотографии: Цвета Коцева

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: