Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Продължават дните на японската култура

21.10.2017

С вечер на класическата поезия

Организатори са Български хайку съюз и Японското посолство в България. Датата и часът са 6 октомври 2017 г., 18:00 ч. – 20:00 ч. Мястото: Американски център на Столична библиотека, пл. „Славейков” No 6, ет.1
Поетичната вечер „Япония, любов, моя!” е посветена на красотата на класическата японска поезия и по-специално на емблематичните жанрове танка  и хайку. Гостите ще имат възможност да се насладят на рецитал на танка  и хайку от съвременни български и японски автори на фона на музикален съпровод на флейта в изпълнение на Кристиян Симеонов.

Ще бъде представен брой 3 и 4 на списание „Хайку свят” – единственото специализирано издание в България за японска поезия, традиционни японски изкуства и източна философия. Списанието е съвместно издание на издателство „Изток–Запад” и Български хайку съюз и доказва, че българските поети са способни да си съперничат с източните си колеги, да обогатяват танка и хайку поезията с нови образци, да извършват значими научни открития за спецификата на класическата японска поезия, превърнала се в любима духовна храна за милиони приятели по света. Особено внимание ще бъде отделено на главните акценти в новия брой на списанието – класическата японска поетична форма танка като основа на хайку поезията; японската калиграфия, представена чрез нейните стилове и индивидуални почерци; творчески портрет на големия японски поет Масаока Шики и др.

Ще бъде открита и самостоятелна изложба на хайга, включваща тематични композиции на художничката и поетесата Александра Ивойлова,  в които фокусът пада върху светлината и сянката – два образа, наситени с дълбоко символно значение, видени и усетени чрез призмата на авторовата чувствителност.

Събитието ще бъде съпътствано от изложба-базар на хайку стихосбирки и книги на издателство „Изток-Запад, посветени на японската класическа поезия  и култура.

 

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: