Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Кой си позволи да преименува България?

17.10.2017

Държавата КТБ - Корупция, Трагедия, Безкрай...

 

ДЪРЖАВАТА КТБ

 

Изданието е резултат от двегодишно журналистическо разследване, която съдържа доказателства за политическа корупция и дава ясен отговор на въпроса “Къде са парите”.

 

„Държавата КТБ“ разказва историята на Корпоративна търговска банка и разкрива модела на „захванатата държава“, при който институциите, са впримчени да провеждат частни интереси.

 

Книгата осветява фигурите, които спомагат за създаването и разрастването на т. нар. „модел КТБ“, разкрива доказателства за политически връзки и корупция, изважда наяве важни факти около най-големия банков фалит в историята на България.  Въпросите откъде идват парите в КТБ, какво се случва с тях и къде отиват след краха на финансовата институция, получават ясен отговор.

 

В средата на 2014 г. фалира КТБ – тогава четвъртата най-голяма банка в България. Размерът на установената несъстоятелност превишава 4 милиарда лева, или над 5% от БВП на България през 2014 г. Това е повече от едногодишните разходи на държавния бюджет за сфери като национална сигурност, образование или здравеопазване. Покриването от страна на държавата на гарантираните от нея депозити в КТБ доведе до увеличаване на публичния дълг с около 20%.

 

Фалитът на КТБ не е случайно събитие, нито нормален случай на несъстоятелност на неуспял бизнес. Анализите на дейността на банката и на нейните връзки с различни аспекти на българското общество водят до извода, че случаят КТБ е ярък пример за захват на държавата, впрегната в обслужване на интереси и проекти, които по никакъв начин не са в полза на обществото като цяло.

 

Книгата е плод на двегодишно разследване, направено от шестима журналисти, част от които следят и отразяват темата още от 2008–2009 г. Подготвителната и същинската работа по разследването включва повече от 250 проведени срещи с различни източници, приблизително 30 000 страници анализирани документи (доклади, договори, кореспонденция, списъци, регистри, отчети), над 1000 телефонни разговории десетки разпратени писма за достъп. В хода на разследването лично, през адвокати или пресслужби са изпратени десетки покани за разговор до ключови участници в описаните събития, като след многократни опити разследващият екип успява даполучи интервю и от бившия собственик на КТБ Цветан Василев.

 

 

След „Държавата КТБ“, предстои публикуването на още две книги по проекта „КТБ: какво се случи?“

 

 

 

Проектът „КТБ: какво се случи?“

 

Книгата е част от проекта „КТБ: какво се случи?“, в който основни партньори са Център за либерални стратегии, програма „Достъп до информация“ и асоциация „Прозрачност без граници“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“, Форум за международен диалог „Бруно Крайски“, Балкански тръст за демокрация и Европейската инициатива за стабилност.

 

В рамките на проекта през януари 2016 г. е създаден сайтътwww.ktbfiles.com, който съдържа:

 

• Пълна хронология на събитията от създаването на КТБ през 1994 г. до затварянето на банката през 2014 г., а и след това – до края на 2016 г.

• „Радар“ – специален инструмент, който сканира медийното пространство всеки ден и качва онлайн материалите по темата. Всеки посетител на сайта може да търси материали чрез него.

• Секция с документи, свързани с КТБ.

• „КТБ Топ 100“ – цялостен анализ, базиран на документи на стоте най-големи кредитополучатели на банката (или над 80% от кредитното портфолио), който показва колко пари са получили тези дружества, за какво са ги използвали, какво е актуалното състояние на фирмите и на активите, придобивани с парите от банката.

 

 

За още информация: cls@cls-sofia.org

 

Книгата включва цветно приложение със снимки,инфографики и азбучен показалец на лица и фирми.

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: