Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Прозрения за космоса

03.10.2017

Излезе нова книга от Нийл Деграс Тайсън

 

Нийл Деграс Тайсън: Искам хората да ме цитират, позовавайки се на авторитета ми на учен, като довод. Ако трябва да прибягват до подобни похвати, значи съм се провалил като учител.

Запалените по темата за Космоса и любители на астрономията отдавна знаят за Нийл Деграс Тайсън – американски астрофизик, космолог, писател и популяризатор на науката, който притежава необикновената способност да преобразява сложните космически концепции в достъпни и разбираеми идеи за обикновения човек. Нищо чудно, че той е сред най-популярните и обичани учени на Америка.

Когато Международния астрономически съюз кръщава астероид с диаметър приблизително 10 километра на името на Нийл (13123 Tyson), той иронично вметва: „Надявам се никога да не удари Земята!“

Нийл завършва бакалавърската си степен по физика в Харвардския университет през 1980 г. Започва да се интересува от астрономия на девет годишна възраст, след посещение в планетариума „Хейдън“. По време на юношеските си години е постоянен посетител и част от курса по астрономия там. Днес Нийл е директор на планетариума. Заемайки длъжността от 1996 г. насам, той успява да осигури и ръководи проект за реконструкцията на „Хейдън“ на стойност 210 милиона долара, завършен през 2000 г.

Малко по-късно той се захваща с „реставрирането“ на друг свой скъп спомен – научната поредица „Космос“ на Карл Сейгън. През 2014 г. с помощта на „Нашънъл Джиографик“ и „Фокс Чанъл“ се излъчва в 13 епизода актуализирано продължение на популярните филмчета на Сейгън. Огромният успех на минисериала и масовия интерес на аудиторията към него, говорят недвусмислено – Нийл е достоен наследник на Карл Сейгън в начинанието му да доближи непросветения човек до красотата на науката.

През 2015 г. Американската национална академия на науките връчи на Тайсън награда за „изключителна роля във запознаването на обществеността с чудесата на науката“.

Любимец на Америка, Тайсън е популярен и като критик на научните постановки, представяни в холивудски или научнопопулярни продукции. Любопитен факт е, че е критикувал картината на нощното небе, показана в няколко сцени на хитовия филм Титаник. В репродуцирането на филма през 2012 г. Джеймс Камерън лично се свързва с Нийл и го моли да коригира позициите на звездите в небето, така че да са реалистични.

„Тази книга ще ви очарова с кратки и динамични обяснения на голямо разнообразие от астрономически теми. Книга победител, който всеки ентусиаст на астрономията трябва да има в личната си библиотека! - Дейвид Дж. Айкър, Астрономия

 Заради бляскавата личност на Нийл Деграс Тайсън oще в първите дни след своето отпечатване, „Астрофизика за заети хора“ се превръща в абсолютен бестселър на американския пазар. Почти половин година е в топ 50 на най-продавана книга на „Ню Йорк Таймс“ и „Амазон“.

Книгата, както подсказва и заглавието, е приспособена за сложното и натоварено ежедневие на съвремения човек. Идеята на Тайсън е да даде прозрения за Космоса в малки порции – достатъчно малки, за да бъдат прочетени в рамките на няколко минути от свободното време на заетия, но любопитен читател.  Точно затова всяка глава стои сама за себе си, а ширината на темите е огромна – от Големия взрив до черните дупки, от кварките до квантовата механика и от търсенето на планети до търсенето на живот в безкрая на Космоса.

Каква е природата на пространството и времето? Докъде е стигнала науката в изучаването на Вселената и мястото ни в нея?

 

Търсете още:

 Да паднеш в черна дупка от Нийл Деграс Тайсън.

„Да паднеш в черна дупка” е портал на читателя към всичко, което ни вълнува, просвещава и ужасява във Вселената". - Нийл Деграс Тайсън

 

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: