Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Има ли разрешение най-голямата медицинска загадка?

17.09.2017

Шедьовър на яснотата: „Хроники на рака“ от Джордж Джонсън

 ]]

Всъщност това издание съдържа в себе си три книги: спомени за годината, прекарана в съжителство с рака, подробно изследване на онова, което ни е известно (и неизвестно) за мистериозното заболяване, и разказ за смирението да живееш редом със смъртоносната болест. 

Като истински алхимик Джордж Джонсън трансформира страха си, предизвикан от метастатичния рак на неговата съпруга Нанси, в злато под формата на добре написано и научно обосновано проучване за днешното състояние на науката за рака. Той посещава множество лаборатории, за да дешифрира кода на рака, да открие причините за заболяването, неговите молекулярни ексцентричности и неговото лечение. Битката на неговата съпруга с болестта е критерият за трезвото му отношение към доказателства, данни и причини.

Джонсън обяснява сложните теми по изключително разбираем начин, макар че „Хроники на рака” да е задълбочено и всеобхватно изследване на историята, праисторията и бъдещето на рака, продиктувано от болезнен личен опит.  Авторът разглежда рака като клетъчна стратегия и бунт срещу тиранията на многоклетъчния организъм. Абсолютно разбираема за неспециалисти, тази книга е за всеки, който е бил докоснат от рака, т.е. за всички нас.

Никой след Сюзан Зонтаг не е поставял рака така категорично и убедително на място му... Затова подвеждащо непринуденият  разказ на Джонсън надниква навсякъде – интелигентен, скептичен, любопитен и опечален наблюдател.

Изучил в дълбочина тежкото заболяване, Джонсън се опитва да си отговори на най-важния въпрос, който всеки човек, имал досег с коварната болест, си задава: Защо се случва? Каква е причината за рака и какво можем да направим по въпроса.

„Всеки, който е загрижен за рака, т.е. всеки разумен човек, трябва да прочете „Хроники на рака“, казва Чарлз Ман, автор на „1491”. Освен това е идеалният учебник за тези, които искат да научат истинската история на рака, а не предлаганата от медиите версия.

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: