Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Левски: другото име на Свободата

27.07.2017

Историкът Пламен Павлов издаде книга за Васил Лъвский

 

 Проф.д-р Пламен Павлов, академик при Б.А.Н.И.
"...От години едва ли не е норма да се говори как Левски не трябва повече да е „икона“, а да бъде възприеман от гледна точка на човешките му достойнства и слабости. Витиеватите конструкции на тема „човекът Левски“, напъните за неговата „демитологизация“, изрази от рода на „необикновен със своята обикновеност“ (или обратното?) не ни помагат особено да вникнем в същността на феномена Левски. И се надяваме, че читателят на тази книга ще проумее истината – този „един син“ на България, ако цитираме Ботев, надхвърля представите ни за обикновен човек. И дори за търсения от Ницше и нашия Пенчо Славейков „свръхчовек“… Такава е истината за истинския Левски, за истинския човек."

 Из  интервюто на Дора Чаушева, директор на националния музей "Васил Левски в гр.Карлово

 Литературният салон ще бъде следобед от 16.00 часа в зала „Васил Караиванов“ в Община Карлово. Този литературен салон вече се провежда години наред, бих казала и откакто традиционно се отбелязва 18 юли като ден от рождението на Васил Левски още от 1991-1992 г. насам и всяка година представяме, естествено не могат да бъдат всички творби представени, излезли книги, независимо дали научни, научно-популярни или художествени, през годината от предишния 18 юли до настоящия. Тази година, когато беше обявена за година на Васил Левски, даде повод на много изследователи, творци да напишат, да издадат свои книги. При нас ще бъдат представени няколко от тях.

Едната книга е на проф. д-р Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. През тази година съвсем преди няколко дни в навечерието на годишнината от рождението на Васил Левски излезе тя със заглавието „Левски, другото име на свободата“. Самият проф. Павлов признава, че това не е изследователска книга, макар че в същото време тя има и много нови изследователски моменти. Той самия не се чувства пряк специалист по българско възраждане, но пък както всеки българин и както всеки историк, благодарение на големия си пиетет към тази възрожденска епоха и към личността на Васил Левски, той е решил също да остави трайна следа в литературата и затова издава тази своя книга. В нея той се спира на почти всички важни моменти от живота на Васил Левски, от неговата революционна дейност, от изграждането на комитетската мрежа. Като се започне и от образованието – въпрос, по който проф. Павлов има свое мнение, което получава Васил Левски. Той разглежда отношенията на младия Васил Кунчев с неговия вуйчо архимандрит Хаджи Василий, за заминаването му от Войнягово за Северна Добруджа, Влашко, и включването му в четата на Панайот Хитов. Има особено мнение за революционната организация, като сериозна буквално военизирана организация. Всички комитети той разглежда като такава потенциална въоръжена организация за бъдещо въстание. И още други въпроси разглежда проф. Павлов, но да оставим на тези, които ще дойдат на Литературния салон да научат повече.

 Ще бъде представена, макар и задочно, без нейното участие, книгата, която вече в доста медии провокира, вълнува читателите, книгата на Неда Антонова – „Първият след Бога – любовта и смъртта на Васил Левски“. Ако първата книга, за която говорихме, тази на проф. Пламен Павлов, е популярна книга, но базирана на изключително исторически документи, то втората е художествено произведение, роман. Авторката представя своето виждане за част от живота на Васил Левски, за определени епизоди, и тя дори повдига доста нерешени до момента въпроси. А за някои, които историческата наука смята че са решени, тя представя своя трактовка и влиза дори в директен сблъсък с някои исторически утвърдени казуси, както историците според документалната литература са ги решили: като за влиянието на Граф Игнатиев върху съдебния процес; за убийството на 14 август на младия мъж, слугата Стойчо Гергинов в Ловеч; след това писмото на Васил Левски, което е до Каравелов. Тя смята, че това писмо е категорично неавтентично, не е от ръката на Левски, а сътворен фалшификат с цел решаване на процеса и постановяването на смъртна присъда за Васил Левски.

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: