Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Празникът е тъжна работа

24.07.2017

Из новата сатирична книга на Георги Василски

 

Хемороидът е голям проблем за държавния глава независимо от формата на управление.

Горереченото страдание е и значима причина човечеството и неговите вождове да изберат уседналия начин на живот.
Първата стъпка са направили древните гърци, като са свалили царя от коня и са го поставили в колесница. Седлото дразни периодично. При прабългарите в процеса участва и реката Дунав. Известно е, че при хидриране се охлабват болките в подгръбначието. Иди после и накарай Аспарух да язди денонощно и да къса от пастърмата под седлото, след като е усетил охотата на акварелакса. Друго си е в юртата, сред боили, наложници и по меки кожи. За уседналост несъмнено е настоявало и ханското обкръжение. То също е минало през реката Дунав. Явно оттогава е победила мекотата в нашия нрав, защото постоянното яздене е поддържало прабългарската лютост.

Доказва го и ходът на историята в световен мащаб. В нейните анали като най-чепати са записани кавалеристите. Под разни имена именно те, с тяхната енергичност, са галениците на дамите и поетите.
Прехвърлянето на вожда от седлото в колесница, после в каляска, автомобил и самолет е убедило последния в необходимостта от хуманизъм. Но да не забравяме и стола. Англичанинът Хенри Осми е известен и с високата си взискателност и липса на привързаност. На която посегнел, на нея отсичал главата. Векове наред историците си вадят хляба с разни версии, а то обяснението е в една извънлондонска резиденция на владетеля. Там има два трона. Първият, нетапициран, голо дърво, който той ползвал докато се младоженел. Вторият омекотен. Именно на него монархът затлъстял, разплул се и протекъл. Но семейната минимализация секнала.

А султанът защо е седял по турски? Опитайте и си отговорете.

На всички снимки, на които гали главици на дечица, Хитлер е правостоящ и разкрачен. Когато подписва заповеди за нападения и Холокост е седнал. При стоене с раздалечени крайници сцеплението е по-малко. Човечеството е имало шанс да избегне 50 милионно унищожение, ама кой да му мисли тогава немилитаристично!

След султанското време всичките ни държавни глави стоят разкрачени, независимо дали на Изток или на Запад. Твърдят, че било за народното благо, въпреки, че хемороидът е лична кауза. Усещаме я всеки ден.
 

 

Празникът е тъжна работа, защото трябва да си весел.


Ако е ведомствен, всяко отклонение от постулата се приема като недоволство от висшестоящите. Те не са вчерашни и знаят, че от всяко недоволство е възможно да последва заговор. За да няма заговор, се предприемат дървосекачески мерки, които пък неминуему са в твой ущърб. Не може да те спаси и мимолетната близост със секретарката, осъществена в недалечно минало.

Ако празникът е семеен, липсата на веселост е пряка функция на досадата от съвместната действителност с т. нар. близки. Тогава външният фактор, изразяващ се от роднините от отсрещната страна, може да приеме такива форми и размери, които не оправдават моментната ти искреност. То и думата искреност произхожда от искра, т. е. метафора на откъсването от общия огън. А както се знае още от преди последната промяна, каквото и да подпали искрата, накрая силните на деня охулват палежа.

Ако празникът е общински, реалното ти състояние има вероятност да се приеме и като алиенация от полетите за регионално развитие. Добре е да се знае, че и таксата смет от местните данъци се разпределя върху общността.Индивидът плаща винаги повече, защото няма как да се разхвърли една мерна единица в състояние на самотност. И винетка за регионална циркулация може да му поискат, ако продължава да демонстрира териториалната си непринадлежност.

Ако празникът е международен, оценката при липсата на жизнерадостност ще рефлектира върху националния имидж и контактите ни със задграничните контрагенти. Един нарушен баланс на нашата трансграничност води и до несигурност във вътрешното положение и най-вече на пазара на леката и хранителната промишленост, защото от десетилетия носим и ядем предимно вносно.

Така, че тъжно, нетъжно, човек на празник следва да е весел. Но дозирано, защото откровено веселящия се приема по-така. Околните са наясно, сегашното ни положение не дава много поводи за радост и оценяват усилията, които ни струват тази лекосърдечност. И тук е голямата веселба, че се радваме на моженето ни да си дозираме веселостта. Затова са и празниците, да си проверяваме мярката за дозираност.

 

Студентството е междинно състояние.

 

Като започваш, обучението, си мислиш, че ще научиш нещо, което ще те изхранва до пенсия. Приемливо изпран, в топла есенна утрин, прекрачваш в университета. До края на деня разбираш, че чичко Гугъл знае много повече от твоите преподаватели, които те използват основна като алиби за заплатите си и за отсъствията си от къщи. Тогава потъваш в първата си, да я наречем, академична междинност - дали да се устремиш да станеш като тях, или да се опитваш да научиш нещо. Това начално състояние остава за цял живот.

Има и втора, фискална междинност. Сам ли, в избраните от теб промеждутъци на учебната програма, да си вадиш хляба като носач, келнер, продавач, наркодилър, или да искаш пари от вашите.. Ако те имат, ще получаваш контролиран финансов поток. Ако нямат, утешителна алтернатива е стипендията. Тя стига за 8 декември. След тази дата неустановеността продължава.

Студентството предполага широко разтворени очи за междуличностно общуване. Тук е т. нар. ориентировъчна междинност. В тази възраст, ако минеш по-вляво в реката на живота, непременно ще успееш по време на цялото си плаване. Ако се държиш като твърдоглав балканец със стандартен уклон, те чака неопределено и неминуемо по-тежко бъдеще. Впрочем, ако като студент човек не погледне света в по-меки краски, по-нататък е безсмислено. Доказателство са милионите разбити кариери по цялото земно кълбо. Дори милиарди.

Но аз като един бивш студент, предлагам - изберете българското. Иначе много отива за козметика. При тези, приемани като жадни за знания млади-хора, се настани и политическата раздвоеност - да протестираш или не. Но тя в наши дни и при нашите условия се решава лесно. Ако не протестираш, може да контрапротестираш. Така, че трябва да благодарим и на последната и на предпоследната и на много други предпредпоследни власти за балансираните възможности, които те предоставиха на бъдещия ни национален капитал. Иначе най-голямата междинност за студентската младеж е на 9 декември сутринта. Тогава махмурлукът е раздвоен между шкембе чорбата и аспирина, т.е между народната и официалната фармация. Впрочем, това лутане е основното, което остава от студентството за цял живот.
 

 

Здравият човек е скучен. А хронично здравият дори е неприятен.

Как може да се общува с подобни индивиди, които са трън в обществено-политическата реалност?
Не със злоба, завист или напрежение. Не трябва да се общува. Социалното сношаване с тях загуба на време, средства и обществено-полезен труд.

Здравият не харчи. Стиска се за един аспирин. Той е враг на набиращата сила у нас пазарна икономика и на фармацевтиката като цяло.
Той не се интересува от здравна реформа, динамиката на доболничната помощ, не брои излишъци или недостиг на Националната здравно осигурителна каса, не следи широтата на клинични пътеки и малобройност на направленията.

Здравият не познава медицинския персонал. Не може да те насочи към новоизгряло лечебно светило, към приемливо финансово професор или нашумял регионално чакръкчия.

Той не познава аптечната мрежа. Не може да ти препоръча хапчета втора употреба или билкова отвара на промоция, а още по-малко прогнозно профилактичната политика на Световната здравна организация пред следващия отчетен период.

Здравият се държи надменно. Гледа през теб и отброява през пръсти потенциалните плодови ракии, които не му забранява личният лекар. Предвкусва специфичната мазнина на бахура и първичната крехкост на вносната сланина, остатъчната горчилка на шоколада с преминала годност и глутеновите нотки на белия симид. Успява да е изправен крачи напето без наколенки Ливайн и дори чува без олекотен слухов апарат.

Но по стар български обичай всяко здраве си има край.
Тогава този напудрен индивид, вече наричан за по-кратно пациент, се превръща в един от нас.
Вече не е скучен и неприятен. Става незабележим, защото няма с какво да ни превъзхожда. А незабележим, ако не е в структурите на Специалните служби, значи, че може и без него.

Ако всички нездрави проумеем най сетне, че може и без нас, в родината ще настъпят обществено слънчеви дни. Явно липсата на патриотизъм ни държи все още на белия свят. А не пропуските в здравната реформа. Ако здравната реформа нямаше пропуски, държавата ни щеше да е скучна. Неприятна, като хронично здрав, дори.

 

 

Когато пуснаха зимата

През зимата е неудачно да си морков.

Самият сезон определя на този иначе симпатичен зеленчук три полуагрегатни състояния, които водят до ненужно нервно напрежение. Състоянията са замръзнало, стайно и врящо. Морковът е в замръзнало състояние, когато го поставят вместо нос на струпан на открито снежен човек. Снежния човек обикновено се гради от вдетинени прародители и оттегчени родители в чест на разхайтени наследници.

Неудобството на моркова, че той е подложен както на безмилостта на мразовитите стихии, колкото и това да е условно при настъпващите климатични промени, така и на милостта на изгладнели врабци, гарвани с неумити крака и припикаващи основата на снежния човек улични и култивирани кучета. А една третирана с амоняк основа винаги е по-необещаваща от нетретираната и води до умствено напрежение.

Морковът в стайно състояние е част от традиционната зимна туршия. Въпреки понятието стайно, той обикновено живее в остъклен балкон от крадени винкели в компанията на други зеленчуци.

Зеленчуците у нас по правило са внос от околните балкански страни, което вече е предпоставка за непрекъснати опити за надмощие и демонстрация на историческо и етническо превъзходство. Ако в бидона има и импорт от екзотични дестинации, мисловната нестабилност в колектора е по-голяма.

Врящото полуагрегатно състояние на моркова се осъществява от наличието му в шпиковката на свинския бут. Той там е подложен на спа процедури от миризма на чесън, сок от целина и тленни пари. От време на време го дупчат и с вилица, което допълнително изостря сетивното му колебание. Двусмисленото му състояние се увеличава и от елемента непридвидимост при крайния резултат, въпреки, че там основно се акцентира върху кулинарните качества на месото.

Та зимата, освен че създава повече неприятности, отколкото радост и на другите обитатели на нашия регион, не се посреща с отворени обятия и от моркова. През другите сезони не присъства агрегатното състояние замръзнал, което веднага увеличава скалата на привлекателността им с 33%, с колкото обикновено се увеличават доходите всяка година при държавната администрация.

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: