Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Премълчаното убийство на Васил Лъвский

16.07.2017

В сряда, 19.07.17, по БНР, програма "Хр.Ботев"

Заговорът срещу Васил Лъвский и неговото убийство съсипват съдбата на България, променят драстично нейната историческа карма. Тя остава без духовен водач, без политическия си гений, без своя чист и свят син. И до днес българският народ се лута в себе си без духовен водач, без политически си гений, без чист, свят и смел държавник... Убийството на Лъвский остави нацията ни без нищо лъвско в поведението й. Делото на Апостола е мъртво и какво от това, че образът му свети като кандилце в сърцата на будните българи? Какво от това, че във всеки град има негов паметник, когато нито ни чиста и свята републиката, нито неговите национални идеи са живи и паметни?

Тази година отбелязваме 180 от рождението на българския Христос –  Васил Иванов Кунчев. 144 зими от тях се питаме кой предаде Апостола на националната ни свобода, къде е гроба му, ще открием ли тленните му останки. Но като общество досега нито веднъж не се попитахме защо Дякона беше убит, кой го уби и защо, след като от всички повдигнати срещу него обвинения, нито едно не предвижда смъртна присъда? А най-тежката е доживотна каторга.

Лъвский е осъден на смърт заради убийство на млад ратай, без никакви доказателства. Присъдата е издадена на основа на един свидетел, което според тогавашното Османско правораздаване, не е достатъчен. Този свидетел първоначално нищо не проронва за Левски, но по-късно, на очната ставка, проговаря и го посочва за извършител на убийството.  
По време на процеса Апостолът не признава това деяние, което му приписват, единствено казва, че не познава този „свидетел“. Но кой знае защо, чак след Освобождението, години след като Апостола е обесен, се появява „писмото“ му, в което си „признава“ този революционен грях.
Кой предоставя на обществеността това писмо? Наследниците на българина Киряк Цанков, изключително близък на руския консул в Букурещ. И как ненадейно се пръква това самопризнание, след като целият чувал със заловения от турците архив е изсипан на масата пред следствената комисия, а там него го няма.    
Кой е съчинил този фалшификат, какви са недостоверните неща в него, кой пост фактум е имал изгода от обнародването му, по какво личи, че авторът не е участник в случката, а явно му е преразказвана.
Това става ясно от книгата на Неда Антонова „Първият след Бога“, която е повод за предаването "Премълчаната история с Румен Леонидов". 

Ако в този ден и час бъдете с програма „Хр.Ботев“ на БНР ще научите още:

Какво е съучастието на Любен Каравелов и Панайот Хитов във внедряването на Димитър Общи като помощник на Лъвский, въпреки неговото категорично несъгласие.
Защо Общи, който публично гуляе с комитетските пари, убива ловешкия дякон Паисий и не никога не се отчита пред Левски, не му представя разходните квитации, въпреки няколкократните му настоявания? 
Защо Общи организира обирът на Държавната хазна и сетне предава всички тайни на Организацията и всички участници, които знае и познава като нейни членове?
Разчитал ли е Общи, че бесилото ще му се размине като на виден политически бунтовник и дали му е било обещано това? 
Каква е ролята на сръбските и руските тайни служби, на чиято издръжка живеят Каравелов и Хитов в този пагубен за Апостола период?
Каква е ролята на граф Игнатиев в тогавашната геополитическа ситуация?
Какви са общите интереси на Царска Русия и на Отоманската империя срещу Васил Лъвский и той да бъде премахнат на всяка цена?
Кога и защо е замислен заговорът срещу лидера на националното ни движение за освобождение на България?
Защо още в начало на процеса великият везир е поискал Левски да бъде непременно обесен?
Защо граф Игнатиев е толкова доволен от присъдата, че бърза да докладва на Петербург за „щастливия изход от Софийската афера“? 
Най-сетне се намери българска писател, който да изрече на всинца ни: „Васил Левски не е убиец! Апостола не е извършил убийството, за което е осъден!“
Това не само твърди, но и доказва Неда Антонова. Нейните открития са логически и исторически защитени. И са много майсторски въплътени в духа на тази много свята и много чиста книга.

Бъдете с Лъвский. И той ще бъде с вас!  

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

Полифонията като вибрация от цветове и линии

Между мистерията на музиката и солта на словото

Бъди какъвто си

ЙОХАН ЙОТОВ IMP – ART: НЕВЪЗМОЖНО ИЗКУСТВО

За новата стихосбирка на Красимир Петров

Последни времена

Нови стихотворения от Георги Константинов

Иван Методиев

"Чуй тишината" - поезия на филoсофското прозрение

Викът на смешния човек