Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Литературната вечер на Словакия в „Изкуство в контейнер”

12.07.2017

  

На 15юли (събота), от 19:00 ч., на езерото в квартал Дружба 1, от южната страна на Дом на културата ОКИ „Искър“, ще се проведе Литературна вечер, посветена на Вишеградската четворка - съвременна проза от Словакия. Това е последната от общо четири литературни вечери, посветени на съвременната литература от Унгария, Чехия, Полша и Словакия.

Специални гости на събитието ще бъдат преводачът Асен Милчев,  актрисата Василена Винченцо и режисьорът и драматург Стефан Прохоров.

Словашката литературна вечер в рамките на проекта „Изкуство в контейнер“ на сдружение «Нови публики», Арт офис и Асоциация «Информбюро» и е съвместна инициатива на културните институти на страните от Вишеградската четворка, на посолството на Словашката република в София и на Софийския международен литературен фестивал 2017 г.  Събитието щепредстави авторката Моника Компаникова и книгата й „Петата лодка”  (ИК Нов Златорог, София, 2016)

Преводачът на книгата Асен Милчев е носител на Сребърен плакет на министъра на външните работи и европейските въпроси на Словашката република за значителния му принос в областта на популяризирането и разпространението на словашката литература в Република България.

Асен Милчев е един от най-значимите български преводачи на съвременна словашка проза, който има принос за по-задълбоченото навлизане на българския читател в света на модерната словашка литература.

Моника Компаникова (р.1979) – е завършила Висшия институт за изобразително изкуство в Братислава. След като участва два пъти в литературния конкурс „Разказ”, дебютира със сборник кратка проза „Място за самота”, за който получава литературната награда „Иван Краско”. През 2008 година следва наградата на Татра банка за млада творци в областта на литературата. Втората й книга „Бели петна” е сред финалистите на най-значимата словашка награда за най-добра проза на годината Anasoft litera. Същата награда й е присъдена и през 2017 година за преведеният на български език роман „Петата лодка”. Романът е преведен на чешки, полски, унгарски, немски и арабски. В момента тече постпродукцията на пълнометражния игрален филм „Петата лодка” под режисурата на Ивета Грофова, словашка режисьорска, чиито дебютен филм Made in Ash е бил словашкото предложение за чуждоезичен Оскар през 2012 година.

„Петата лодка” разказва историята на Ярка – дванайсетгодишно момиче, без баща и с майка травмирана от ранното си майчинство. В объркания свят на своя дом, страдащата от липса на любов и внимание Ярка организира в  градинската си къщичка извън града свое тайно семейство, заедно с осемгодишния Кристиян и две малки близначета.  Това е книга за възрастните през погледа на децата. И за света на децата, който възрастните не приемат.

Критическия отзвук за книгата е силен, оценявайки способността на авторската да пише нежно за груби неща с поетически детайли и емпатия към персонажите си.  Романът на Компаникова е населен със самотни, преждевременно пораснали деца, чийто крехък свят се конфронтира с бездушието на възрастните.

 ---------------------------------------------

„Изкуство в контейнер” се провежда във парково пространство около Дома на културата „Искър“, кв. Дружба, бул. „Кръстьо Пастухов“ № 23 (до метростанция „Искърско шосе”). Проектът изпълнява с финансовата подкрепа на програма „Европа“ на Столична община.

Следете ни на: www.novipubliki.blogspot.itwww.facebook.com/novipubliki/

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

Полифонията като вибрация от цветове и линии

Между мистерията на музиката и солта на словото

Бъди какъвто си

ЙОХАН ЙОТОВ IMP – ART: НЕВЪЗМОЖНО ИЗКУСТВО

За новата стихосбирка на Красимир Петров

Последни времена

Нови стихотворения от Георги Константинов

Иван Методиев

"Чуй тишината" - поезия на филoсофското прозрение

Викът на смешния човек