Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ивайло Пашкулски търси съмишленици за "Монумент на любовта"

04.07.2017 2

 

Ивайло Пашкулски е роден през 1965 г. в София. Завършва Училището за приложни изкуства със специалност дърворезба и Националната художествена академия със специалност плакат. Създава рисувана пластика от дърво, керамика и камък, акварел и живопис.В момента в "Галерия 10" в София независимият артист  представя своята мега идея за "Монумент на любовта" – това са две 60-80-метрови бетонни скулптури - мъжка и женска фигура. "Мисля, че любовта е чувство, от което всички се нуждаем и ни прави по-добри", гласи надписът на художника в, където рисунки и чертежи на проекта трябваше да останат изложени до 30 юни, но поради големия интерес програмата е удължена до 8 юли.

Пашкулски показва как биха били обособени скулптурите - асансьор ще отвежда посетителите до "главите", където очите на фигурите ще бъдат направени от прозрачен материал. Във вътрешността на кулите може да бъдат създадени различни пространства, даващи възможност за съвременни прояви на изкуство.  Монументът би бил абсолютно новаторски, ако бъде направен по този начин.

 

 

 

 

Според авторът  идеята му няма конкретно религиозно значение, но безспорно има библейски акцент. За е по-важно да това творбата му да има значение на посланието за любов, присъщо за всички вероизповедания. Пашкулски  иска монументът да бъде построен някъде в България. Той търси експерти - съмишленици, които да му помогнат за архитектурата, дизайна, строителството, както и подкрепа от държавни и обществени организации, за да може идеята му да стане реалност. "Това не е проект за сам човек", признава с усмивка Пашкулски в "Галерия 10".
Подробни материали за пространствените перспективи са публикувани на страницата на проекта във "Фейсбук".

 Още за идеята на художника можете да чуете тук

КОМЕНТАРИ

Анонимен  28.07.2017 13:00 | #2

Твърде монументално и оттам ”тежко” за зрителя би било изпълнението на този.... монумент? Моля сравнете с лекотата на фигурите ”Мъж и Жена” на грузинската скулпторка Тамара Квеситадзе (Tamara Kvesitadze). Фигурите са високи 8 м.‚ изработени от стомана‚ намират се на брега в Батуми‚ Грузия. Линк към публикация: http://www.boredpanda.com/metal-statue-love-story-ali-nino-tamara-kvesitadze-georgia/

Анонимен  08.07.2017 11:45 | #1

”Пашкулски” става за име на скулптор. Ако беше поет‚ не върви‚ и трябваше да се отнема: ”Пашкулер”‚ например. И името има значение‚ както се казва. Инак‚ голиатска идея. Няма как да бъде осъществена в давидова България. Жалко за ”хубавите хора”.

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

Полифонията като вибрация от цветове и линии

Между мистерията на музиката и солта на словото

Бъди какъвто си

ЙОХАН ЙОТОВ IMP – ART: НЕВЪЗМОЖНО ИЗКУСТВО

За новата стихосбирка на Красимир Петров

Последни времена

Нови стихотворения от Георги Константинов

Иван Методиев

"Чуй тишината" - поезия на филoсофското прозрение

Викът на смешния човек