Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Поетът от стъкло идва в България

27.06.2017

Днес издателство за поезия ДА представя колумбиеца Армандо Ромеро

 

Колумбийският поет Армандо Ромеро е вече в София

Днес,  27 юни от 19 ч. в Литературен клуб "Перото" ще се състои представянето на стихосбирката „Поетът от стъкло“ - избрана поезия на колумбийския поет Армандо Ромеро в превод на Ирен Иванчева и Кирил Мерджански, Издателство за поезия ДА.

 Армандо Ромеро е в София специално за премиерата на двуезичното издание. Преводачите Ирен Иванчева и Кирил Мерджански ще представят госта. Актьорът Станислав Кертиков ще прочете стихотворения от книгата. Ще чуем и изпълнение на пианистката Анжела Тошева.

Армандо Ромеро е част от колумбийския авангард през 60-те години на XX век. Обикаля и Латинска Америка, Европа и Азия. Живее в Синсинати, където преподава латиноамериканска литература в Университета на Синсинати. Негови произведения са публикувани на английски, гръцки, италиански, румънски, френски, немски, арабски и португалски. Носител е на много награди. Получава престижната титла Чарлз Фелпс Тафт професор на Университета на Синсинати (2004). Следващата година взима първа награда на фестивала на книгата в Ню Йорк за романа си "Виенското колело на Чикаго". Атинският университет му присъжда титлата Доктор хонорис кауза през 2008. Романът му „Кахамбре”получава международната награда за повест в Испания през 2011 г и е преведена на италиански и турски език. Двуезичното издание на избрани негови стихове „ Поетът от стъкло“ на издателство „ Да“ в превод на Ирен Иванчева и Кирил Мерджански го представя за първи път и на български език.

„Фигурата на Армандо Ромеро е представителна за поет и писател, който търси себе си чрез литературата и пътуванията. Поет, писател и ерудит, който обединява различни култури, един космополит, чийто дом е литературата и който се чувства навсякъде у дома си. Подборът ни тук е опит да се отрази многообразната палитра на поетиката на Ромеро. Армандо Ромеро е изключителен ерудит, но и поет създал собствен оригинален стил в резултат на поетическита си ерудиция.” 
                                                                          
Ирен Иванчева

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

Полифонията като вибрация от цветове и линии

Между мистерията на музиката и солта на словото

Бъди какъвто си

ЙОХАН ЙОТОВ IMP – ART: НЕВЪЗМОЖНО ИЗКУСТВО

За новата стихосбирка на Красимир Петров

Последни времена

Нови стихотворения от Георги Константинов

Иван Методиев

"Чуй тишината" - поезия на филoсофското прозрение

Викът на смешния човек