Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ПОЕТЪТ ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ НА ГОЛЯМ ЛИТЕРАТУРЕН ФОРУМ В БУКУРЕЩ

27.05.2017

 Нашият известен поет Георги Константинов беше поканен да представи българската поезия на Световния фестивал на поезията в румънската столица Букурещ, продължил в рамките на една седмица – от 15 до 21 май т.г. 


В този голям поетически форум участваха над 20 известни поети от цял свят: Адам Соркин (САЩ), Ана Бландиана (Румъния), Силвестър Клансие (Франция), Марко Паскуале (Италия), Жуди Маня (Китай), Жарко Тонти ( Финландия, секретар на Международния ПЕН), Адам Пуслоич (Сърбия), Николай Звагинцев (Русия), Магда Карнечи (президент на Румънския ПЕН), Нуни Мудзика (Аржентина), Ентела Каси (Албания), Катица Кулавкова (Македония), Ли Он (Южна Корея) и много други. Събитието беше съчетано с тържественото отбелязване на 95-годишнината на Румънския ПЕН-център. 

Георги Константинов взе участие с пет свои стихотворения, представени на английски, румънски и български, в голямото поетическо четене, станало в просторната зала на Националната библиотека „Карол Първи”. Той чете свои стихове и пред млади почитатели на поезията в един от езиковите колежи на румънската столица. 

Стиховете му бяха приети изключително радушно, особено творбите му : „Дърво и птица”, „Благодаря ти, че ме мразиш искрено”, „Пустиня”.... Нашият поет се изказа и в литературните дискусии, посветени на темите „Националните литератури и Международния ПЕН (поети, есеисти, новелисти)” и „Движението на културите в глобализиращия се свят”. 

Стиховете и изказванията на Георги Константинов, представени на няколко езика, бяха включени в поетическа антология и няколко сборника, издадени и разпространени по време на събитието. 

Групата поети от цял свят бяха приети и от президента на Република Румъния Клаус Йоханис. Председателката на Румънския ПЕН Магда Карнечи беше удостоена с висока държавна награда - по повод 95-годишнината от създаването на Румънския ПЕН-център и за литературната и дейност. 

Предстои осъществяването на още една поетическа антология с творби на гостувалите поети, както и телевизионен филм за голямото събитие.

(интернет-издание "Епицентър")

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: