Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Уникална колекция от домашните икони влиза в „Криптата“

18.05.2017

Собственикът подарява част от събираните с години произведения

Св. Богородица Одигитрия

 За първи път в Музея за християнско изкуство – „Криптата“ се представя изложба, в която всички експонати са от частна колекция, a реализацията на каталога е изцяло финансиран от нейния собственик г-н Румен Манов. Зад това събитие стои дълга предистория. Още през 1982 г. г-н Р. Манов дарява първия експонат от своята колекция на нашия музей. От тогава до днес той дарява още пет произведения, от които две – „Св. Богородица Живоносен източник“ от 1848 г. дело на Димитър Зограф от Самоков и сребърната мощехранителница с образите на Св. Неделя и Св. Крал Милутин от 1861 г. заемат ключови места в постоянната експозиция. 

Св.Богородица неувяхваща роза с префигурации, новозаветна света Троица и светци

Последната инициатива на г-н Манов e изложбата ”Небесни закрилници на дома”, в която са подбрани 105 произведения , обединени от идеята да се потопим в света на нашите предци, да надникнем в пропития им с вяра и християнска смиреност дом, и да се докоснем до най-сакралната му част – домашния олтар. Да се опитаме да притихнем в ъгъла на опушената от огнището стая, и да погледнем към домашната икона, пред която преминава целият живот на семейството – от раждането до смъртта, през молитвата за закрила и прошка.

 

Св. Сава Освещени, Св.Георги и Св.Димитър

Колекцията е събирана в продължение на десетилетия. Откроява с голямото разнообразие на иконографски теми и високото качество на подбраните творби. От домашните триптиси, свързани с масовата продукция от втората половина на XIX век, чиито наивистичен стил доскоро бе етикет за естетиката на домашната икона, тук са включени само няколко образци.

Св. Йоан Рилски

Основната цел на изложбата е да се постави акцент върху духовния свят на християнското семейство и мястото на иконата, пред която чрез всекидневните молитви, споделените радости и болка, търсената закрила и отдадената благодарност към Бога, св. Богородица и светците покровители, родители и деца заедно превръщат дома си в „домашна църква“.

Най-голям дял заемат иконите създадени за индивидуална молитва – домашни иконостаси, триптиси, диптиси и нагръдни икони. Втората група обхваща паметници създадени за храмовото пространство и нуждите на монасите таксидиоти, но поради различни обстоятелства, сред които и излизането им от култова употреба, променят своето предназначение и част от тях още през XIX и първата половина на XX век, са адаптирани към мястото на домашния олтар. Произведенията от двете групи имат отличителна иконография, предопределена от мястото което са заемали в църквата или в дома, но това което ги обединява са хората отправяли молитвите си пред тях.

 

Дейсис, Св.Константин и св.Елена, Благовещение и светци 

Представените в колекцията произведения датиращи от първата половина на XVII– до втората половина на XIX век, имат различен произход – Бобошевско, София и Софийско, Мелнишко, Търновско и Трявна, Самоков и региона, Пловдивско, Южното черноморие, Източни Родопи и Странджа. Пъстрата картина се допълва от произведенията донесени от поклонниците в Света гора, о. Корфу, Пелопонес, и от тези свързани с преселниците от Северна Гърция, Македония и Румъния. Резултатът от това многообразие предлага възможността да се докоснем до творчеството на автори от различни епохи и етнос. Повечето икони не са подписани, но могат да бъдат свързани с имената на добре познати зографи и художествени центрове.

Освен благородната идея да сподели с публиката, това голямо богатство, г-н Манов дари двадесет от експонатите на „Криптата“.

Екипът на Музея за християнско изкуство към Националната галерия, изказва своята огромна признателност към г-н Манов,както за неговата щедрост, така и за подкрепата му в проучванията и популяризирането на Християнското изкуство по българските земи.

Откриването на  и представянето  на каталога към изложбата  е на 23 май от 18 ч., в Крипта на Храм-паметник „Св. Александър Невски“. Изложените за първи път икони могат да бъде разгледани до 25 септември 2017 г.

 

 Чуйте Предаването "Премълчаната история на домашния олтар и Неберсните покровители на дома" тук

Участват историкът, колекционер и дарител Румен Манов, изкуствоведката Мариела Стойкова и водещият Румен Леонидов  

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: