Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Българка с трета белетристична книга в САЩ

10.05.2017 1

  

Здравка Евтимова, една от най-превежданите съвременни български писателки, отново зарадва хилядите си читатели у нас – в началото на май в САЩ на английски излезе сборникът й „Притча за камъните и други разкази” („Parable of Stones and Other Stories” ). Известното издателство  ATTM Press явно има слабост към яркия талант на нашата сънародничка, защото това е третата й книга, която то публикува. През 2012 г.

излезе първият сборник „Време за косене и други разкази“, а веднага през следващата година същите издатели пуснаха на пазара аудио-книгата й „Отново дъщеря”.
Появата на трето българско заглавие от същата авторка в ATTM Press подсказва пазарния успех на книгите, създадени от родната майсторка на късия разказ. Инак издателската политика на американските колеги би била друга – факт е, че е за 5 години да пуснеш в книжарниците три пъти издания с непознато име от България.
И още нещо любопитно –  новият сборникът на Здравка Евтимова се състои от 21 разказа, като 8 от тях излизат първо в Америка, а в края на май т.г. ще се появят и на български. Те влизат в състава на бъдещето издание „Юлски разкази”, подготвено за печат  от изд. „Жанет-45”. Останалите текстове от „Притча за камъните” са излизали в престижни  литературни списания и антологии в САЩ  и Австралия, и не са публикувани в у нас.

„Сборникът „Притча за камъните…” е книга, която учи сърцата и умовете да побеждават” – четем в бележките на американското издателство на задната корица на книгата.

Здравка Евтимова е родена на 24 юли 1959 г. гр. Перник. Завършва английска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (1985). Разказите и романите й са публикувани в 30 страни от света, носител на редица национални и международни награди, представител на най-новата българска литература. Секретар е на българския ПЕН-клуб. Живее в родния си град, но това не й пречи с творбите си да спечели няколко писателски стипендии за престой в литературни колонии и семинари в Швейцария, двукратно в САЩ , в Китай и Босна и Херцеговина.

 Още инфо тук

КОМЕНТАРИ

Анонимен  14.05.2017 19:47 | #1

Браво!!!

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: