Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Неизвестният Иван Андонов

06.05.2017

 

Софийската галерия „Арте“ показва избрани картини от незабравим киноактьор и режисьор Иван Андонов, който ни напусна в края на 2011 г. Малцина обаче знаят, че авторът на класическите  български филми като „Самодивско хоро“,Покрив“, „Дами канят“, „Бяла магия“, „Опасен чар“, „Мечтатели“ и „Вчера, е и респектиращ живописец.

 В това могат да се уверят всички почитатели на изобразителното изкуство, ако отделят време да разгледат изложбата. Люба Маричкова, съпругата на Иван Андонов, споделя:„ Подборът и подредбата са на Светлин Русев, така ги избра – да има и много стари работи, от 15- годишна възраст до последните му дни, но да се проследи целия му път на художник.“

За по-малко известната част от многостранния талант на Иван Андонов, акад. Светлин Русев казва: „Той е художник със своя проблематика, със своя стилистика, със своя чувствителност. Това е един доста изтънчен и заедно с това пък романтичен автор.
Иван Андонов обичаше еднакво киното и живописта и успяваше да ги съчетае като истински творец, винаги дистанциран от амбициозната посредственост.
Изложбата може да бъде видяна до 19 май 2017.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: