Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Три неща

11.04.2017

Слово на поета и издател Георги Борисов

 

Снощи бе представено третото издание на книгата "Записки 1970-1993", съдържащо 60 нови фрагмента, публикувани за пръв път. Предлагаме ви словото на поета и издател Георги Борисов. 

ТРИ НЕЩА

по повод новото издание на

„Записки. 1970-1993“

от Константин Павлов

 

Първо: книгите на Константин Павлов свършване нямат. И докато още беше жив, с единия крак в утробата на Кита, и след това, когато се потопи в света на мълчанието, та до днес – девета година след смъртта му, тези книги не спират да се пишат и самоиздават. И последното тире да изчегъртаме от паметника му – пак ще изпадне, ще долети от нищото някоя току-що написана страница. Необяснима е тая магия и преображение на Словото, което сякаш се самозаражда и заживява собствен живот. Имаме немалко такива примери в нашата история и преди КП, но КП е последният. Все по-далечна, уви, става днес сянката му, но и все по-висока – и това не е зрителна измама, не, а явление небесно, което тепърва ще си търси името.

Препрочитам книгите (цели три!), в които отпреди повече от четвърт век стои името ми като редактор, и не мога да ги позная. Не мога да позная стиховете в тях – аз ли съм ги чел, или Коста преди час-два ги е написал и ми ги е пуснал в пощенската кутия? И кой на кого си е продал душата: авторът на времето или времето – на автора, та толкова свежест, буйство на въображението, пъргавина на ума има у тях...

Второ. Както и да ги наричаме: максими или афоризми, опити или изповеди, изречения, наблюдения, фрагменти и пр., записките на КП – вече наречени от него именно така! – са не толкова смайващи със своята дълбочина и простота прозрения, нито пък акробатични „автокоментарии“ на художествените му текстове, колкото цели самостоятелни стихотворения и поеми. С тях поетът като че ли изобретява свой нов жанр, свой нов шифър – и към тайнствената природа на собственото си творчество, и към всичко онова, което ни заобикаля и съпътства – Време и Слово, Дух и Памет, Вина и Възмездие. Затова, мисля си, оня който ще пристъпи към следващото им издание, трябва непременно да включи и събраните стихотворения на поета към тях. Само така утрешният читател  на КП  ще успее да си проясни и обясни донякъде образа на един от най-неразгадаемите пришълци в космоса на българската народна песен и световната поезия.

И накрая: това трето допълнено издание на Записките беше повикано на бял свят от Мария – съпругата на поета. „Не ме вика Коцето, и това си е“ – все ще въздъхне, като се съберем, тя. „Е като не те вика, Мими – отговарям й аз сега, – ето че ти го повика. Благодаря ти.“ Мими и Доди, дъщерята на Коста, бяха – и са! – неговите духчетата. Така ги нарече веднъж самият той. Минавахме край църквата „Св. Седмочисленици“ и двамата с Румен се мъчехме да го отклоним от правия път към къщи, където бързаше да се прибере. За миг Коста спря, вдигна показалец към небето и с пресъхнала уста отчетливо произнесе: „Мими и Доди са моите добри духчета. Те ме пазят.“

Друг такъв добър и верен дух десетилетия наред беше – и е! – художникът на това великолепно издание Светлин Русев. Мнозина не знаят, но на Светлин Русев българската поезия дължи ред свои образци. За всяко ново стихотворение Светлин носеше на Коста по бутилка уиски. Макар и да живееше в пълно разбирателство и братска дружба със съветските и полски водки, всеки ден в пет часа Коста започваше да звъни на Светлин и да го вика, а Мими преписваше стихотворението... Не по-малко признателен съм и аз днес на Светлин, който с юношеска всеотдайност се зае да меси и пълни формите с жилавото тесто на този хляб наш насъщен. Благодаря и на Мира, която трептеше, докато преписваше новите фрагменти от Записките, но допусна само две грешки. И на себе, че не ги затрих, докато ги разнасях в раницата си нагоре-надолу по пернишките баири да им ги чета на глас.

Георги Борисов

10 април 2017 г.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: