Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Князът на Нова България Александър I – любимото дете на Европа

28.03.2017

 В залите на Народно читалище „Съзнание – 1907“ в гр. Сливница ще гостува голяма фотоизложба, посветена на княз Александър I. Автор на снимките и текстовете е Тошо Пейков, доктор по социология. Експозицията представя част от историята на България, все още непозната за повечето днешни българи.  Тя е част от поредицата „България в блясък“ и е по случай 160-тата годишнина от рождението на светлия Български Княз Александър фон Батенберг.  И е озаглавена „Александър I – любимото дете на Европа - Князът на Нова България“.

В Третото Българско Царство, възкръснало от пепелта на предишното, няма благороднически титли, но има всички атрибути на една монархия: просветени монарси, прекрасни дворци, дворцово общество, дворцов и обществен живот. Дворецът има коменданти, интенданти, цивилна листа, придворни доставчици на вещи и услуги. Князът/Царят учредява под личния си патронаж културни и научни институции, които носят името Княжески/Царски и съответния специален статут. Монархът има своя гвардия – личен на Н.В. конвой, по-късно Лейбгвардейски на Н.В. конен полк, чиито командващи офицери са част от военната му свита. Разполага освен с военна и с гражданска свита, с флигеладютанти, с канцлер на ордените, хоф-маршал на двора, шамбелан, секретари, съветници, камердинери, камерхери и лейбмедици. Князете имат адютанти и лични възпитатели, княгините – придворни дами.
Зад Двореца и дворцовото общество стоят имена и съдби на хора. Всички те са високо ерудирани, получили образованието си в Европа и отговарят напълно на висотата на своето обществено и длъжностно положение. Бъдещи прославени военачалници, дипломати, министри, министър-председатели са тръгнали в своята кариера от флигеладютанти, секретари и съветници. Така, без благороднически титли, но с благородническо самочувствие и възпитание, е отгледан и рекрутиран следосвобожденският елит на Царство България. Каква е съдбата на Владетелите? Как са живели тези хора, как са изглеждали – посетителите на тази поредна 45 изложба, дело на Тошо Пейков, ще могат да ги видят. И да ги сравнят с образите на днешните ни водачи, лидери, народни представители и първи партийни лица.
Организатори са Община Сливница, Five Star Media Group, Фондация Heiligenberg-Jugenheim – Дармщадт, Движението за национално възраждане „Оборище“ 
Откриването е на 3 април 2017 г. (понеделник) от 10,30 ч.“      

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: