Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Млада румънска художничка избра Русе за първата си изложба

24.03.2017

Ада Хааг е изучавала тайните на сакралната геометрия в Тайланд

 

Нели ПИГУЛЕВА

 

За да покаже за първи път пред публика съкровените си рисунки мандали младата румънска художничка Ада Хааг избра не родния Брашов, не Букурещ, където живее, а Русе! Магичните цветни изображения на различни състояния на вътрешния мир са подредени в русенското заведение "Джинджър", което от зимата стопанисват собствениците на култовото "Приятели" на кея.

Специално за откриването на изложбата бяха поканени известният български поет, публицист и ценител на нестадартното Румен Леонидов и журналистът Георги Василски, който години наред работеше в кореспондентското бюро на Българското национално радио в Букурещ. Преди дни двамата пожелаха на добър час на премиерната за Ада Хааг експозиция, като и Василски, и Леонидов, направиха свой артистичен и философски прочит на творбите на авторката. Приятели на "Приятели" и на двамата гости от столицата, както и русенци, притежаващи онази проникновена чувствителност, която позволява откриване на дълбинни пространства във всичко, което ни заобикаля, поздравиха художничката.

Ада Хааг е родена в наситения с много история, с много чар и много потайности румънски град Брашов в полите на Карпатите. Изучалава е живописните техники на рисуването с маслени бои. Висшето си образование получава по специалността декорация и вътрешен дизайн в... Бангкок! В столицата на далечен Тайланд я отвежда нейната страст към пътуванията, желанието да се запознае в дълбочина със специфичните източни философски и арт течения и практики, а също и да събере артефакти, които да добави като източници на ново вдъхновение за своите художествени увлечения. 

В Бангкок Ада изучава също и сакрална геометрия, символите на езотериката, алтернативна медицина, постига начините за проникване във висшата образност. Натрупала нови и различни познания, тя се завръща в Европа - и там познатите реалии и арт провокации вече "звучат" за нея на друга честота, обогатена от източното знание.

Мандалите са моят начин да изразя това, което виждам по време на медитациите, разказва младата румънка. И обяснява защо избира тъкмо в България да представи за първи път своите творби. България е мястото, където се чувствам много хармонично, тук получавам вдъхновение, казва Ада Хааг. И показва двойната мандала - две картини, които тя нарича "сестри". На едната е изобразена розетата от първата българска столица Плиска, а другата е реплика на великия румънски художник Константин Бранкуши и на неговата "Масата на мълчанието".

 

 Малка, но съществена подробност, която очевидно също допринася за това Ада Хааг да чувства енергиите на България като много близки и важни за нея и за творчеството си - от седем години най-близкият човек до нея е българинът Емил Тончев. Той е завършил право в Букурещ и от студентските си години се познава с Георги Василски, който тогава беше кореспондент на БНР в румънската столица. Затова сега, когато ударил часът да се реди премиерната изложба на Ада в Русе, Емил потърсил Василски, като молбата била той да предаде поканата и до поета Румен Леонидов. За да се съберат толкова различни и толкова съзвучни дарби и таланти на мандала-празника на Ада Хааг в Русе.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

Полифонията като вибрация от цветове и линии

Между мистерията на музиката и солта на словото

Бъди какъвто си

ЙОХАН ЙОТОВ IMP – ART: НЕВЪЗМОЖНО ИЗКУСТВО

За новата стихосбирка на Красимир Петров

Последни времена

Нови стихотворения от Георги Константинов

Иван Методиев

"Чуй тишината" - поезия на филoсофското прозрение

Викът на смешния човек