Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Бургас отбелязва Деня на спасението

07.03.2017

С прожекция на филма "Да помним"

 

Бургас ще отбележи 74 години от спасението на българските евреи от лагерите на смъртта с прожекция на документалния филм „Да помним”. Ден преди паметната дата - на 9 март, в дома на НХК близо 600 ученици от средните училища ще проследят вълнуващия разказ за политици и интелектуалци, оглавили в годините на Втората световна война  общественото недоволство против депортацията на евреите от Бургас и успели да отвоюват живота на своите съграждани. Инициативата е организирана от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” съвместно с  Община Бургас и Регионалното управление по образованието.

Преди 74 години след широк обществен натиск и надигаща се вълна на народно негодувание българският парламент отменя заповедта на правителството на Богдан Филов за депортация и така спасява близо 50 000 български евреи от сигурна смърт. От този колективен подвиг Център „Алеф” изважда имената на няколко десетки бургаски интелектуалци, дръзнали да се опълчат срещу злото, за да имат техните съграждани-еврeи друга, по-добра съдба. На тях е посветен филмът „Да помним”, създаден за да запознае зрителите с малко известни факти за еврейската общност в града и да извади от забвение имената на хората, които не са се  уплашили да отстояват своите човешки ценности.

Център „Алеф” всяка година отбелязва 10 март - Ден на спасението на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста с различни инициативи. „Насочваме вниманието си предимно към най-младите, защото това е начинът да поддържаме паметта жива. Те трябва да знаят за подвига на своите предци, който няма аналог в световната история, и да предадат спомена за него на следващите поколения. Днес по света отново се вихрят насилие, ксенофобия и расизъм. Единственият начин да им се противопоставим  е като споделяме уроците от миналото”, каза Алберта Алкалай, председател на Център „Алеф” и автор на филма „Да помним”.

Прожекцията на „Да помним” ще се състои на 9 март от 12 часа в залата на дома на НХК. Веднага след нея учениците ще се срещнат със създателите на филма.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: