Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Вечер на украинската поезия

06.03.2017

 

Известните в Украйна поети Виктор Мелник и Микола Мартинюк пристигат в София за своя творческа вечер. Събитието ще се състои на 9 март (четвъртък) от 18.00 ч. в Галерия-книжарница „София-прес” (ул. „Славянска” 29).

Вечерта се организира от Съюза на българските писатели, Посолството на Украйна в България, Националния съюз на писателите на Украйна и Асоциацията на софийските писатели. Ще бъдат представени преведените на български стихосбирки „Ескизи върху водата” (Виктор Мелник) и  „Сага за свещи” (Микола Мартинюк).  Вечерта се посвещава на годишнината от рождението на Тарас Шевченко (9 март 1814 г.) С участието на Боян Ангелов (председател на СБП), Захари Иванов (Председател на Асоциацията на софийските писатели), Димитър Христов (преводач на Микола Мартинюк), Бойка Драгомирецкая (преводач на Виктор Мелник) и Анжела Димчева (литературен критик). Музикална изненада – „Трио ы”.

Виктор Мелник е поет, журналист, първи зам.-председател на Националния съюз на писателите на Украйна, автор на над 20 книги, носител на десетки награди за поезия. Неговата книга „Ескизи върху водата” (2013) излезе в България, издадена от „Славянска литературна и артистична академия” – Варна, и беше представена на Есенното издание на Международния фестивал Славянска прегръдка”. Преводът е на Бойка Драгомирецкая.

Микола Мартинюк е доцент в Литературния институт „Тарас Шевченко” на Националната академия на науките в Украйна. Той е журналист, радиоводещ, поет, литературовед, завеждащ катедра в Луцкия педагогически колеж. Създател и управител на изд. „Твердиня” (гр. Луцк). Автор е на книги с поезия, белетристика, преводи и научни изследвания. Носител на престижни украински награди и на знака „Златен пегас” (2016) на СБП за принос в превода и популяризирането на българската литература. Книгата „Сага за свещи” (изд. „Мултипринт”) излезе току-що на български език в превод на Димитър Христов.

Какво ще прочетат българските читатели в техните книги? Философска поезия, примесена с еротика, социално-етични дилеми, Божественото начало и възторга от непобедимата човешка сила, втъкани в различни стихови стилистики.

Виктор Мелник

 

***

Все по-уверено – към дъното.

Изплува бъдещето от печална слава:

с една съдба – роднини еднокръвни –

Русия и Украйна.

Каин и Авел.

 

***

Факт проклет за света откриваме –

грешно-праведен, изтъкан от митове:

лесно се учим, как да убиваме.

много трудно – да пишем стихове.

 

 

Микола Мартинюк

 

Пилигрими на самотата

 

Загърбили нехайството цинично,

(сънуват пилигримите за път),

брегът на самотата ни привлича

на острови най-девствени – отвъд.

 

А може би зад сините простори,

където няма нивга студ и сняг,

ще търсим като нас самотни хора –

и никой с никого не ще е враг.

 

 

 

 

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: