Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Роман събитие

31.01.2017 2

За "Камбаната" на Недялко Славов

 

Някога знаменитият поет Иван Динков казваше, че „Всеки пише с молива, подарен му от природата“.  Природата е била твърде щедра към писателя Недялко Славов, когато е създавал своя роман-събитие „Камбаната“.

Това е роман за тъгата и спасението. Главният герой Вено е многопластов, сложен и в известна степен противоречив.  И макар да е бил осъждан, той няма сетива за злото и грозното. Изправен пред дилемата той или другият, Вено е лишил от живот, за да съхрани своя. 
В света на човека има различни модуси: враждебност, безразличие, съпричастност. Вено е съпричастен със съдбата и участта на своите съселяни, призван е да брани камбаната на опустялото село, а заедно с нея и малкото останали жители от непрестанните набези на Мематите. Призван да брани хората, защото те са изоставени от всички. Те разполагат единствено със своето страдание. Намират се в обятията на безутешността и са отлъчени от истината на битието. 
Другият герой в романа - свещеникът Васил, ще каже на Вено: „Дойде време камбаната да спасяваш, момче”. А тя е камбана на непомръкналата надежда. 
Недялко Славов по великолепен начин е разработил една от големите теми, каквато е свободата на въображението. Той има сърце и памет за всичко и е с великолепно око за детайла и естествеността.  Това безспорно се потвърждава и от образа на другата героиня Лейла, която се стреми да бъде близо до Вено. 
Съзнанието на главния герой е овладяно от една емоционално обагрена идея - да остане при своите дори когато Мематите опожаряват родния му дом. 
Вено ще се пресели в изоставената воденица, която ще е оазис сред суровата пустиня на житейското битие. По повелята на кръвта той ще остане. 
„Камбаната” е роман за вярата Христова. Забележителният стил, алегоричните хрумвания, демонстрирани от писателя, изразяват максимално широка гама от емоции. 
Недялко Славов е обичан автор не само заради безспорния си талант, но и заради факта, че е осъзнал мястото, което заема в сърцата на своите читатели.  Изисканият стил, демонстриран в романа, носи увереност и пали въображението. Пък и основата на всеки автентичен творчески успех е в личните качества на писателя. 
Вън от всякакво съмнение, Недялко Славов е мислещ и търсещ творец. В романа той е спазил библейската повеля, според която думите творят битие. И затова не бива да бъдат употребявани безнаказано. Той общува с думите безпроблемно и е успял да ги опитоми. Предпазил се е от прекомерната им употреба.  Да споделя своите вълнения за романа „Камбаната“ - за мен това е подарък и висша привилегия.

Хари Хараламбиев

П.П. През миналата година Недялко Славов  за втори пореден път стана носител на престижната награда  „Хеликон“. Журито му я присъди за романа-събитие  „Камбаната“. Носител е и на други национални награди за поезия и проза.  Роден е през 1952 г., живее и работи в родния си град Пловдив. Освен на романи е автор и на сборници със стихове, разкази и  пиеси. Завършил е българска филология и културология. Превеждан е на английски, немски, руски и гръцки. Недялко Славов има особено място в съвременната ни литература. Творбите му са пропити със страстен хуманизъм, стилът му е експресивен и изключително метафоричен.

 

 

КОМЕНТАРИ

Анонимен  14.03.2017 16:01 | #2

”Някога знаменитият поет Иван Динков казваше‚ че „Всеки пише с молива‚ подарен му от природата“. Природата е била твърде щедра към писателя Недялко Славов‚ когато е създавал своя роман-събитие „Камбаната“” Това метафора ли е или алегория? Блазе на автора‚ ако е вярно!

Анонимен  07.02.2017 13:22 | #1

Леониде‚ отхапал си коментара‚ язък за гнилите ти зъби.

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: