Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Душата на френският поет Ив Бонфоа отлетя към дома си

04.07.2016

 

 Един от най-известните съвременни френски поети Ив Бонфоа е починал на 93-годишна възраст, съобщи АФП. Бонфоа е автор на повече от 100 книги, преведени на 30 езика, включително и на български. Той е носител на редица отличия в родината му и чужбина и името му често е бил спряган като възможен лауреат на Нобеловата награда за литература. Поетът е познат и с работата си като преводач, включваща пиеси на Шекспир, поеми на Петрарка и приятеля му Георгиос Сеферис.

Бонфоа е роден през 1923 година в Тур, централна Франция. Баща му работи в железниците, а майка му е учителка. Стилът му често влиза в полетата на сюреализма, но е познат също с отричането на „автоматичното писане”, което използват много от съвременниците му, но според него откъсва читателя от реалния свят. Новината, разпространена от престижни издания като „Льо Монд”, все още не е потвърдена от издателите на поета. /БГНЕС 
 

П.П. 

С Киро Кадийски и Бойко Ламбовски бяхме на Стружките вечери на поезията, когато му връчиха Златния венец. Поет от всякъде, прекрасен дух, изпратен ни за пример... Дано се видим отново горе, в страноприемницата на Духа.

Р.Л.

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: