Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Сръбски свещеник отказва упокойна молитва за български офицери

03.07.2016

 

На 28 юни 1913г. край Босилеград петимата български офицери край са пленени и същия ден разстреляни от сръбския капитан Арсениевич. Това става в местността „Воденици“, противно на всички военни конвенции. След четири дни Българска военна комиися ги есхумира, идентифицира, протоколира и препогребва в Босилеградското гробище. Събитието е документирано и описано и в Доклада на международната Карнегиева комисия. Надгробните им паметници са почупени и захвърлени неизвестно къде през осемдесетте години на миналия век.

През 2013г., по повод 100 години от Балканската война, Културно-информационния център „Босилеград“ и Демократичния съюз на българите възстановят надгробията им. След почти две години общинските власти в Босилеград и надлежното Министерство в

Белград  не разрешиха възстановяването на надгробията и вече трета година българите от Западните покрайнини отдават почит на убитите офицери с полагане на венци и цветя.

Управителят на Църковната община Босилеград отец Зоран Стоянов  отказа да изпрати свещеник, който да отслужи заупокойна молитва за душите на офицерите въпреки писмено отправената молба. В словото си председателят на КИЦ-а Иван Николов изрази съжаление, че и след 103 години, Балканските войни продължават да се водят в съзнанието на историците и някои политици в Република Сърбия. Още по-недопустимо е отношението на представителите на Сръбската православна църква която вместо да проповядва мир и любов между хората се слага в услуга на отживялата великосръбска националистическа идеология.

В словото си Ив.Николов още подчерта: „Въпреки всички подозрения и обвинения, ние настояваме да бъдат издирени имената на около хиляда български и сръбски войници загинали на територията на Босилеградско през лятото на 1913г., да им бъде повдигнат общ паметник на който български и сръбски държавни представители да отдадат почит на жертвите на войните като първа стъпка към затваряне на страниците на историята, национално помирение и изграждане на искрени и трайни добросъседски отношения между българи и сърби. Възстановяването на българските войнишки гробове и паметници от времето на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война на територията на Сърбия и преосмисляне на историческото минало, освен уважение към националната ни история, е и предусловие за трайно помирение между сръбския и българския народ и интегрирането на Р Сърбия в семейството на европейските народи“.

В поклонението участваха представители на българските организации КИЦ „Босилеград“, Демократичен съюз на българите и Гражданско сдружение „Глас“ от Босилеград, Дружество „Св. Св. Кирил и Методий“ от Кюстендил, както  и г-н Стефан Кенов, председател  на Комисията по политиките на българите в чужбина към Народното събрание на Република България. Почетоха паметта на петима български офицери и  полковник Иларион Танев, пор. Стефан Контев, пор. Станислав Стефанов,  пор. Христо Владов и пор. Асен Минков като положиха венец и цветя на паметните им плочи в Босилеградското гробище.

След събитието участниците подробно запознаха депутата  Стефан Кенов с проблемите на българското малцинство в Сърбия, като препоръчаха България да използва опита на Унгария и Хърватска, които ефикасно защитават малцинствата си във Войводина.

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар

Ако искате коментара ви да не е анонимен, регистрирайте се тук.


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код: